ВСС отново си намери причина да отложи решението за Гешев

09:26, 18 май 22 25 1661 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Висшият съдебен съвет отложи за неопределено време разглеждането на двете предложения за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Дебатът трябваше да се проведе по предложение на настоящия министър на правосъдието Надежда Йорданова и предшественика ѝ Янаки Стоилов.

Не пак, а отново: ВСС отложи решението за Гешев

И макар Стоилов да поиска уволнението на Гешев още миналото лято, а Йорданова - пред март, съветът продължава да си намира поводи да не ги разгледа. 

Днес съдебните кадровици намериха повод да протакат в това, че в понеделник Върховният административен съд определи, че трябва да разгледат и част от казуса „Жоси“, който е едно от деветте основания в предложението на Йорданова. Още тече срокът за обжалване на това съдебно определение и това бе аргумент на мнозинството в съвета да откаже да разгледа предложенията, докато няма окончателно решение на ВАС. А Йорданова вече заяви, че ще обжалва, защото ВАС не уважи цялата ѝ жалба.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев първи взе думата, за да обясни, че смята за правилно, обосновано и законосъобразно да отложат заседанието и предложенията да се разглеждат, когато влезе в сила определението на ВАС. „Иначе ще трябва да се произнасяме на части по предложението на министъра на правосъдието. Тези дела се гледат бързо от ВАС и не би трябвало да се забави кой знае колко време“, посочи Магдалинчев. Той допусна, че става дума за седмица или десетина дни.

Йорданова възрази, че ВСС е бил наясно, че има висящо дело във ВАС и когато е насрочил за днес разглеждането на двете предложения за предсрочното прекратяване на мандата на Гешев.

Самият Гешев обяви, че няма търпение предложенията за уволнението му да бъдат разгледани. „Нямам търпение българските граждани да видят колко несъстоятелни са обвиненията“, изтъкна главният прокурор. Според него съдебната реформа, която е в ход, е „унищожаване на българското наказателно правосъдие в интерес на олигархията и мафията“. Проблемът не е българския главен прокурор, а българските политици, посочи той, цитиран от „Сега“.

Олга Керелска от съдийската колегия предложи процедурата да започне с разглеждане на основанията, посочени в искането на Янаки Стоилов, но нейното предложение бе подкрепено с гласуване само от нея самата и от Атанаска Дишева. Останалите 14 членове гласуваха против.

Единодушно със 17 гласа „за“ ВСС отложи разглеждането на въпроса, като прие да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд и след това министър Надежда Йорданова да свика заседание на пленума.

Докато в сградата на ВСС течеше заседанието представители на Гражданско сдружение „Боец“ се събраха с искане за оставка на Гешев. Те внесоха в съвета и подписка, която са събрали на хартия и онлайн с подписите на 12 000 души, пише „Дневник“.

Гешев не успя да избяга от случая „Жоси“

За да бъде прекратен мандатът на Иван Гешев, трябва поне 17 от съдебните кадровици да подкрепят предложенията на Стоилов и Йорданова. Такова мнозинство срещу него обаче в този състав на Съвета няма, което прави резултатът от предстоящото гласуване предизвестен.

Припомняме, че бившият правосъден министър и настоящ конституционен съдия Янаки Стоилов иска отстраняването на Иван Гешев заради избирателно разгласяване на данни от досъдебни производства, публични изказвания, с които е показал предубеденост и е нарушил презумпцията за невиновност, и използването на Бюрото за защита на свидетели отвъд законовите му правомощия. От основанията на настоящия правосъден министър Надежда Йорданова отпаднаха онези, които са свързани с периода на Гешев преди да оглави прокуратурата. Така сред казусите, които Съветът ще преценява са действия и бездействия на обвинител номер едно, свързани с полицейското насилие на протестите през 2020 г, казусите „Осемте джуджета“, „Емилиян Гебрев“ и случайното разпределение на делата, припомня БНР. Преди дни тричленен състав на Върховния административен съд се произнесе с решение, че ВСС трябва да разгледа и частично случая с „Жоси“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама