ЕС с план за 300 млрд. евро за отказ от руска енергия

09:26, 19 май 22 / Свят 25 1694 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Европейската комисия (ЕК) представи своя план RePowerEU, чиято цел е увеличаване на енергийната независимост до 2027 година. За постигане на целите Брюксел ще мобилизира 300 млрд. евро, от които 72 млрд. евро под формата на грантове, а останалите - заеми. Това обясни председателят на комисията Урсула фон дер Лайен след края на заседанието на колегиума.

Енергийна трансформация

По плана на Брюксел се предвижда ускоряване на зеления преход - целите за дял на енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) се повишава от 40% на 45% до 2030 година. Увеличават се и целите за енергийна ефективност - от 9% на 13%, в рамките на същия период, пише Investor.bg.

За да подпомогне процеса, от ЕК ще предложат ускорени процедури по присъединяване на зелените мощности към енергийната мрежа, както и задължение за поставяне на соларни панели за всички търговски и публични сгради до 2025 година. След 2029 година соларните панели ще станат задължителни и за всички жилищни сгради.

„Това е много амбициозно, но реалистично”, категорична е Урсула фон дер Лайен. В края на миналата седмица експeрти от Института за енергиен мениджмънт (ЕМI) предупредиха, че трябва да бъде обърнато внимание на енергийната мрежа у нас, за която присъединяването на нови ВЕИ може да се окаже истинско предизвикателство.

Относно зависимостта от природен газ тя посочи, че страните от ЕС вече са одобрили създаването на обща платформа за покупката на суровината, както и на втечнен газ и водород. Част от средствата, които ще бъдат разпределени по REPowerEU (около 10 млрд. евро), ще бъдат използвани за липсваща газова инфраструктура, както и за инфраструктура за зелен водород.

Предвидени са и 2 млрд. евро за изграждане на петролопроводи при налагане на петролно ембарго срещу Русия.

От ЕК публикуваха и някои насоки и уточнения относно плана за енергийна трансформация, който предложи официално председателят. Част от мерките по отношение на природния газ предвиждат още временни регулации на цените на суровината за крайните потребители - и за индустрията, и за домакинствата, както и временни мерки, които да осигуряват ефективното функциониране на пазарите, но при спазване на европейските правила.

Неочакваните печалби, които получават компаниите заради високите цени на енергията, могат да бъдат използвани за подкрепа на потребителите, особено през следващия отоплителен сезон. Временно се допуска и регулация на цените на електроенергията за малкия и среден бизнес.

От ЕК призовават страните от общността да изготвят и внесат в Брюксел планове за действие при пълно преустановяване на доставките на руски природен газ, отчитайки, че при такова развитие на ситуацията ще бъдат наложени извънредни мерки, включително и за общоевропейски таван на цената на газа.

Фокус върху сектор „Отбрана“

По време на своето изявление фон дер Лайен отчете, че ЕС ще опита да преодолее и годините на недофинансиране на сектор „Отбрана“. През следващите пет години ще бъдат похарчени 200 млрд. евро за сигурност и за укрепване на отбранителната индустриална база в дългосрочен период, анонсира още тя.

Възстановяването на Украйна

Войната в Украйна е основният двигател на ускоряването на плановете за зелен преход и укрепване на сигурността, каза още председателят на ЕК. Тя отбеляза, че ЕС ще подкрепи Украйна както по време на войната, така и след нейния край във възстановяването на икономиката ѝ и предложи пакет от макрофинансова помощ за Киев в размер на до 9 млрд. евро през 2022 година.

По отношение на възстановяването на Украйна Урсула фон дер Лайен отчете, че възстановяването, в което ЕС смята да има водеща роля, ще бъде съчетано с реформи за икономиката, които ще подкрепят „европейския път на страната“.

Но европейският бюджет не може да бъде единственият източник на средствата за възстановяване на Украйна и затова Брюксел ще кани и страните от общността, международните финансови институции и други донори да се включат в процеса. „Тези инвестиции ще помогнат да Украйна да стане по-силна и по-устойчива“, допълни още фон дер Лайен.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама