„Газпром“ спря кранчето на Финландия

10:15, 21 май 22 / Свят 25 1731 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Руската компания „Газпром“ спря износа на газ за Финландия в 7 ч. сутринта в събота, потвърди финландската газова компания Gasum.

Това се дължи на отказа на финландските власти да плащат за руски газ по схемата „газ за рубли“, предложена от руския президент. Схемата предвижда купувачите да превеждат пари за руски газ по сметката си в „Газпромбанк“, а след това „Газпромбанк“ да обменя получената валута в рубли и да я превежда по сметката на „Газпром“.

Финландската държавна газова компания Gasum заяви, че възнамерява да предяви иск пред арбитражен съд във връзка с това искане. Финландия внася по-голямата част от своя газ от Русия, но той представлява само 10% от общото потребление на енергия в страната, пише news.bgРусия вече спря доставките на газ за България и Полша, които също отказаха да преминат към рублевата схема.

Италия и Германия разрешили сметки в рубли за руския газ

Германия и Италия са казали на компаниите си след обсъждания с ЕС, че могат да откриват сметки в рубли, за да продължат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите срещу Москва. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници, предава БТА.

Според два източника, на германските вносители на газ е било заявено от Берлин, че могат да откриват сметки в рубли, стига плащанията, които правят към „Газпромбанк“, да не са в руската валута.

Отбелязва се, че Германия, която е най-големият вносител на руски газ в региона, е действала по въпроса в тясна координация с ЕС.

Италианското правителство също е контактувало с Европейската комисия и е получило разяснения как да купува руски газ законно, заяви пред Ройтерс висш правителствен източник. Това е станало преди италианската енергийна компания „Ени“ (Eni S. p. A.) да съобщи във вторник, че е започнала процедура за откриване на две сметки, една в евро и една в рубли, допълни източникът.

Словакия плати руския газ

Междувременно стана ясно и че словашката газова компания SPP отворила сметка в рубли в „Газпромбанк“ и съобщи, че е платила в евро за доставката на руски природен газ и така на практика прие искането на Москва за схемата на плащанията по доставките на синьо гориво.

Европейската комисия обяви, че страните членки могат да продължат да купуват руски природен газ, без да нарушават санкциите срещу Русия. Същевременно Брюксел препоръча да не се отварят сметки в рубли в „Газпромбанк“, както иска Кремъл, но не каза изрично, че това нарушава наложените санкции.

От словашката компания SPP обявиха, че им е издадена фактура в евро, а превалутирането в рубли се извършва в този момент и е извън контрола на Братислава.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама