Цветанов: Страната ни пропусна златно време да постигне истинска газова диверсификация

09:37, 22 май 22 / Политика 25 1431 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Страната ни пропусна златно време за да постигне истинска реална диверсификация. Това заяви лидерът на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов.

„Решенията на много европейски държави показват че действително трябва да се ограничи тази зависимост и всичко, което е правено от Путин през последните десетилетия е да заобиколи Украйна със „Северен“ и с „Турски поток“ и тогава да прояви съответната агресия към Украйна“, коментира той в ефира на БНТ.

И Кирил Петков, и експертите казват, строежът на „Турски поток“ е непрозрачен проект, но когато премиерът го представя пред международни партньори е едно, а във вътрешнополитически план не постига абсолютно нищо, смята Цветан Цветанов. „Булгртрансгаз“ е със същото ръководство, пътната карта за „Турски поток“ я няма и ние виждаме как започва да се говори, че тази тръба е диверсификация за България, а вътре 90% от количествата са резервирани от Газпром“, допълни той. Според Цветанов никой не споделя направеното от Бойко Борисов, защото сме се лишили от милиард и половина и не получаваме газ по това трасе.

Договорените с Америка количества втечнен газ са знак, че страната иска да бъде солидарна с България и Европа, коментира Цветанов, но смята, че има и други възможности да постигнем диверсификация.

„Каква ще бъде цената на американския газ в дългосрочен план, не знаем. Знаем, че има едни договорени количества, които са на по-ниска цена, поне това, което се появява от държавата този труден период и ние трябва да го възприемем че това е една солидарна и добра стъпка от нашите партньори. Ако се постигне европейско решение за транзитиране на газ, това ще бъде по-добрият вариант“, смята той.

Цветанов коментира и изказването на Борислав Гуцанов от БСП, че България трябва да преговаря с „Газпром“. „Ясно е, че партии като БСП, „Възраждане" и нови политически формации твърдо гледат на изток. Но когато започнат да си планират почивките за лятото, ги планират на запад. Преди десет години управляващите взеха правилното решение да се присъединим към два съюза - ЕС и НАТО - защото това ни гарантира сигурността“.

ГЕРБ и ДПС имат нужда от предсрочни избори

ГЕРБ и ДПС имат нужда от предсрочни избори като добре структурирани политически партии, за да се подготвят за местните избори през октомври 2023 г., смята още Цветанов.

На уточнение от страна на водещия, че Борисов е заявил, че не иска предсрочни избори, Цветанов каза да не се слушат публичните изявления, а да се гледат интересите на партиите от стратегическа гледна точка.

През следващите месеци ще има конфигурация на партии, които са ориентирани на Запад и такива, които са ориентирани на Изток, каза още лидерът на „Републиканци за България“.

Той уточни, че партията му води разговори с евентуални коалиционни партньори, защото искала да разшири платформата и да намери още партньори и този проект да бъде в защита на България срещу хибридните атаки, идващи от страна на Русия.

Според него темата „Северна Македония“ няма да влезе в парламента, защото имало ясна рамка по този въпрос и предишния консултативен съвет при президента е дал тази рамка и няма нужда да се свиква нов.

Кирил Петков прехвърли темата „Украйна“ към парламента, сага прехвърля тема за Северна Македония на президента, коментира още Цветанов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама