„Вероятността да се заразим от маймунска шарка е като да спечелим 6 от тотото“

12:10, 22 май 22 25 1918 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Опасността да се заразим с маймунска шарка е минимална. Около тази теза се обявиха доц. Атанас Мангъров и проф. Тодор Кантарджиев. Те се превърнаха в две от лицата на борбата с Covid-19 у нас, но тезите и мерките им тогава рядко съвпадаха.

До момента у нас няма регистрирани случаи на маймунска шарка,  обяви пред Нова телевизия доц. Атанас Мангъров. Той поясни, че има възможност заболяването да стигне до България, но „опасността да се развие в тази част на света е минимална”.

Маймунска шарка плъзна из Европа

Маймунската шарка е открита през 1958 г. в Централна и Западна Африка при лабораторни маймуни. Заболяване засяга най-вече дребни бозайници. Преминава при хората при близък контакт - хранене, одраскване, ухапване. 

Доц. Мангъров обясни, че опасността да се заразим е минимална. „Да се заразим с маймунска шарка е като да ни се падне джакпот от тотото - има 90 случая в цяла Европа. Не очаквам да станат много повече”, заяви той и допълни, че е нужно да се спазва елементарна хигиена. 

„Ако някой установи, че има температура, мехурчест обрив, подуване на лимфни възли, болки по мускулите и ставите, може да се прегледа. Но няма да умрем от тази шарка”, каза още лекарят. Той обясни още, че смъртните случаи на маймунска шарка при хората се дължат на това, че те са хипотрофични, недохранени и с придружаващи заболявания.

Проф. Тодор Кантарджиев също смята, че рискът за българите е много нисък. „Случаите са с ниска заразност. От 50 контактували с болните е заболял само един. В момента се изяснява начинът на предаване”, каза той също пред Нова телевизия.

„След отпадането на мерките за пандемията се пътува много. Големият брой случаи е и благодарение на факта, че от началото на май беше обърнато внимание на медицинските власти за проявата на това заболяване. Сега се изследва повече и се внимава повече”, обясни проф. Кантарджиев. 

Първи предполагаем случай на маймунска шарка в Гърция

Гърция регистрира първи случай на маймунска шарка при английски турист, съобщи гръцката служба за обществено здраве, цитирана от bTV и Франс прес. Английският гражданин и неговата спътничка са настанени в болница и са карантинирани. Лабораторните изследвания трябва да потвърдят диагнозата.

Над 80 случая на маймунска шарка са регистрирани в 12 страни, съобщи Световната здравна организация (СЗО). Сред тях са Франция, Германия, Великобритания, САЩ, Испания и Швеция. Според експертите, броят на случаите ще се увеличава. 

Това е рядка болест, чийто патоген може да се предава от животни на хора и обратно. Експертите обаче успокояват, че срещу този вид шарка има достатъчно налични количества ваксини в Европа, а лечението е достъпно.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама