Половината от хотелите оставят настанените при тях бежанци

17:27, 24 май 22 25 1563 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Над 23 000 легла в места за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър, вече са записани в новата хуманитарна програма за настаняване на украинци бежанци. Само за два дни процентът на желаещи от хотелите, които и в момента са подслонили хора с временна закрила, нарасна от 30 на 50%. Освен тях в програмата са се записали и още 60 нови хотела, съобщиха от Министерския съвет.

Новата хуманитарна програма за настаняване на разселени от Украйна лица започва от 1 юни и предвижда два варианта - 15 лв. за легло и храна или 10 лв. само за легло. Програмата не покрива допълнителни услуги като почистване на стаи и пране на бельо. Кандидатстването се осъществява след попълване на формуляр и изпращането му на мейл [email protected]. Формулярът може да се изтегли от този линк.

Междувременно, както по-рано съобщи ръководителят на Оперативната координационна група и председател на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, се наблюдава засилен поток обратно към мирните райони на Украйна. Само за последното денонощие три пъти повече хора са напуснали България, отколкото са влезли - 3076 са напуснали, а са влезли – 901.

Забелязва се интерес и към различни точки от вътрешността на страната от украинците. На правителствения портал е създадена специална секция, в която украинците могат да се запознаят с областите на България, техните географски особености, основни поминъци, традиции и др.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама