Василев призова ЕС за реални действия за борба с инфлацията

19:26, 24 май 22 / Политика 25 1375 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев участва в редовното заседание на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН). Европейските финансови министри дискутираха актуалната икономическа ситуация в ЕС, последиците от рускатавоенна агресия срещу Украйна и  наложените срещу Москва санкции, съобщиха от финансовото ведомство.

Една от отрицателните последици от войната в Украйна е повишаващата се инфлация. Вицепремиерът призова за реални действия за борба с инфлацията на европейско ниво с фокус върху енергоизточници и храни, както и активни действия от страна Европейската централна банка. Той също така подкрепи предложението на ЕК за отлагане с още еднагодина на общата клауза за дерогация, предвидена в Пакта за стабилност и растеж.

По отношение на приетите до момента санкции, всички държави членки се съгласиха, че санкциите трябва да се прилагат по еднакъв начин. Министър Василев призова Европейската комисия да изясни дали приемането на разплащания за газови доставки седължи на това, че различните държави са третирани различно от страна на „Газпром“ или на нарушаване на санкциите от страна на компании в някои държави членки.

Европейската комисия представи на министрите плана REPowerEU в отговор на затрудненията и смущенията на енергийния пазар, причинени от руската инвазия в Украйна. Министър Василев изрази резерви по отношение на предложеното от ЕК разпределение на финансовия ресурс по държави членки, което според него следва да отразява степента на зависимост от доставките на енергийни суровини от Русия, а не да е базирано на ефекта от Covid-19.

Комисията представи на министрите актуална информация за законодателнитепредложения в областта на финансовите услуги, както и препоръките на групата експертиотносно предизвикателствата, пред които е изправен митническият съюз.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев проведе двустранни срещи с колегите си от Полша и Люксембург.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама