Кадър на БСП застава начело на КЗП

11:45, 26 май 22 25 1552 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов потвърди, че ще бъде освободен от поста. „Тече такава процедура. Това е факт, но ние действаме“, каза той. „Надяваме се, че ще има приемственост и колегите, които ще поемат, ще продължат, както и досега, активно да контролират пазара. Задават се трудни времена и ще е важно“, заяви Маргаритов в ефира на Нова телевизия.

Той не отговори конкретно на въпроса кога е бил уведомен за освобождаването. „Тече някаква комуникация. Това е процедура, нека да приключи нормално и работата да продължи, това е най-важното“.

Димитър Маргаритов обаче отрече това да е заради някакъв конфликт. „Виждате, че работим. За последните месеци имаме доста сериозна контролна дейност. Надявам се, че ще продължи със същия интензитет, за да има добри резултати и след въвеждането на мерките“.

Новите в КЗП 

По-късно дойде и потвърждението от Министерския съвет.  С решение на правителството се освобождават всички в Комисията - Димитър Маргаритов, като председател и членовете Константин Арабаджиев и Константин Райков. 

Със същото правителствено решение е определен нов състав на Комисията за защита на потребителите. Иван Френкев е новият председател на Комисията, а за нейни членове са определени Велина Николова-Великова и Николай Мравов. 

Иван Френкев е бакалавър по финансови и бизнес икономики от Университета в Лондон, Обединеното кралство, и магистър по бизнес администрация от Университета в Истанбул, Турция. Има опит в управлението на компании, от 2019 г. е общински съветник в Общинския съвет в Смолян. 

Велина Николова-Великова е магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски“. От ноември 2002 г. до момента работи като адвокат в Софийска адвокатска колегия. Николай Мравов е магистър по икономика от Икономическия университет в гр. Варна. В периода 1994 г. – 2003 г. е два мандата общински съветник в Община Сливен, член е на Съвета на директорите на „Пътнически превози – Сливен“ ЕАД, заемал е и други ръководни позиции в различни търговски дружества. 

Снощи няколко медии съобщиха за освобождаването на ръководството на КЗП, цитирайки свои източници. Потвърждение дойде първо от Маргаритов, а часове по-късно и от правителството. Той е изтекъл мандат от повече от две години. 

Принципал на Комисията е министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Вчера тя нареди строг контрол срещу спекулата при антикризисните мерки. „Не бива да допускаме нелоялни търговци да се опитват да трупат печалби на гърба на народа“, заяви тя след среща с КЗП и Комисията по стоковите борси и тържищата.

От прессъобщението от министерството стана ясно, че Маргаритов е присъствал на въпросната среща. По-късно през деня се появи и информацията за смяната му. Вероятно това е по искане на министър Нинова, а вече официално мястото заема кадър на БСП. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама