НАТО се освобождава от ангажимента да не струпва сили в Източна Европа

10:41, 30 май 22 25 1820 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Зам.-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана заяви, че в контекста на руското нашествие в Украйна Алиансът вече не трябва да бъде ограничаван от предишните си ангажименти към Москва да не разполага сили в Източна Европа, предаде „Франс прес“, цитирана от БТА.

Превземането на Донбас е приоритет за Москва

Основополагащият акт за отношенията между НАТО и Русия, подписан преди 25 години, предвижда мерки за „предотвратяване на всякаква концентрация на конвенционални сили“, в това число в Източна и Централна Европа. Но с нападението срещу Украйна и с прекъсването на всякакъв диалог с алианса, самата Русия „направи невалидно съдържанието на Основополагащия акт“, заяви Джоана в интервю за АФП, дадено във Вилнюс.

Руснаците „бяха поели там ангажимент да не атакуват съседите си, а именно това правят сега, както и да водят редовни консултации с НАТО, каквото не правят“, уточни Джоана. „Основополагащият акт „просто не функционира заради Русия“, допълни той. По думите му вече нищо не ограничава Алианса да укрепи източния си фланг.

През 2017 г. НАТО разположи многонационални тактически формирования в балтийските страни и Полша за възпиране на Русия, след което изпрати подкрепления след руското нашествие в Украйна в края на февруари. Балтийските държави искат по-голямо присъствие на НАТО и по-конкретно формирането на бригади на мястото на по-малобройните тактически формирования.

Министрите на отбраната на НАТО ще се съберат в средата на юни да обсъдят този въпрос, а ръководителите на Алианса ще вземат решение на срещата на върха в Мадрид в края на същия месец.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Данаил Лазаров 13:05, 01 юни 22

Украйна САМА се вкара в тази война с Русия, слушайки акъла на дъртия вампир Байдън, така че сега нека си понеся последиците за да се научи, че с Русия шега НЕ бива!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама