САЩ отказаха на Украйна ракети с дълъг обсег

08:44, 31 май 22 25 1558 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че няма да изпрати в Украйна ракетни системи, които биха могли да поразят цели на територията на Русия, въпреки спешните искания от Киев за именно такива оръжия.

„Няма да изпращаме в Украйна ракетни системи, които могат да нанесат удар в Русия“, каза Байдън, цитиран от БГНЕС. Киев поиска от Съединените щати ракетни установки с обсег до 300 километра.

Руските сили напредват в Севернодонецк

Руските сили се приближават по-близо до центъра на източния украински град Северодонецк, който е бомбардиран от седмици в битката за индустриалния център на Украйна.

„Руснаците настъпват в Северодонецк. Боевете продължават. Ситуацията е много трудна“, съобщи губернаторът на Луганск Сергей Гайдай в Telegram.

Северодонецк е най-източният град, който все още е под украински контрол. Превземането му ще даде на Русия фактически контрол над Луганск, един от двата източни региона, които съставляват желания Донбас.

Убит френски журналист

32-годишен френски телевизионен журналист бе убит, докато отразява евакуацията на цивилни край Северодонецк за новинарския канал BFM. Фредерик Леклерк-Имхоф е осмият журналист, убит по време на служебните си задължения, сочат данни на неправителствената организация „Репортери без граници“ и AFP. Журналистът е бил убит от шрапнел, докато автобусът, с който пътувал - част от хуманитарен коридор, е бил обстрелян. Негов колега е ранен.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама