Започват тържествата за платинения юбилей на Елизабет II

09:04, 02 юни 22 / Свят 25 1804 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Започват тържествата в Обединеното кралство по случай 70-ата годишнина от възкачването на трона на Елизабет II.

Преди началото на дългия платинен юбилеен уикенд от Бъкингамсикя дворец разпространиха официална снимка-портрет на кралицата за събитието. Тя е дело на кралския фотограф Раналд Макекни и е направена във вестибюла „Виктория“ в двореца Уиндзър по-рано през годината. В своето послание за юбилея Елизабет II благодари на хората за организираните събития за отбелязване на паметната годишнина.

Милиони се подготвят за уличните тържества. Те започват днес с помпозния и колоритен парад Trooping of the Colour. В този парад, с който традиционно се отбелязва официалния рожден ден на кралицата, ще участват 1500 гвардейски офицери и войници и 350 коня от кралската конна артилерия, а в небето над Лондон ще има шоу на кралските военновъздушни сили, предаде БНР.

Портрети на Елизабет Втора озариха Стоунхендж

96-годишната кралица, която има проблеми с придвижването и напоследък пропусна доста обществени изяви, се очаква да се появи с членове на нейното семейство на балкона на Бъкингамския дворец, откъдето ще наблюдава парада и военновъздушното шоу.

Вечерта повече от 3000 маяци ще бъдат запалени в Обединеното кралство и в държави от общността на нациите в чест на Елизабет II, заедно със специално издигнатия фар пред Бъкингамския дворец, наречен „Дървото на дърветата“. Този фар представлява 21-метрова скулптура, която съдържа 350 образци на местни дървесни видове.

На 3 юни в катедралата „Сейнт Пол“ ще бъде отслужена служба в чест на Нейно Величество за седемте десетилетия служба на нацията.

В събота концертната програма няма да се ограничава само с изпълненията на Даяна Рос, Куин, Елтън Джон, Анфрея Бочели и още десетки звезди в Бъкингамския дворец. Шийрън и Клиф Ричард ще пеят за лондончани, предаде bTV.

В неделя по улиците на Лондон ще премине парад с 10 000 души, включително известни личности. Шествието ще започне с камбанен звън на камбаните на Уестминстърското абатство, откъдето хората ще се отправят към Бъкингамския дворец. В центъра на шествието ще бъде златната кралска карета, която за последен път е била показана публично преди две десетилетия. Каретата, създадена през 1762 г., е използвана от монарси при важни поводи, включително при коронацията на настоящата кралица на 2 юни 1953 г., но този път Елизабет II няма да бъде в нея, а ще се използват дигитални технологии.

Очаква се над 12 млн. британци да се включат в празнични обяди в цялата страна по повод на юбилея.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама