Цената на петрола тръгна надолу

10:56, 02 юни 22 / Свят 25 1739 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Котировките на суровия петрол се насочиха към понижение. Това се случи, след като се разбра, че Саудитска Арабия е готова да увеличи добива на петрол, ако международните санкции провокират спад на руското производство.

Нефтът тип „Брент“ поевтиня с 1.65% до цена от 114.4 долара за барел, а американския лек суров петрол WTI -  с 1.80% до 113.2 долара за барел. Предния ден имаше поскъпване, след като ЕС наложи шестия си пакет санкции срещу Русия, включващ частично петролно ембарго. 

За България ще има изключение от ембаргото за руски петрол

През последните 30 дни цените на петрола се задържат над 110 долара за барел. Най-ниска цена бе отчетена в края на търговията на 10 май, когато фючърсите за „Брент“ затвориха сесията на цена от 102.46 долара. Пикът бе на 30 май, когато „Брент“ затвори търговията на цена от 117.60 долара за барел. Войната в Украйна допринесе за несигурността на световните енергийни пазари, като санкциите срещу Русия поставиха огромна въпросителна относно енергийните доставки за Европа.

Заради санкциите Русия е принудена да продава нефт с огромни отстъпки на държави като Индия, които не се присъединиха към наказателните мерки срещу държавата агресор. 

Световните медии съобщиха, че са били проведени консултации в рамките на ОПЕК за скоростно  увеличаване на добива от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Днес има среща във формат ОПЕК+ - членове на Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници, пише „Сега“.

Очакванията си плановете за нарастване на нефтодобива и предлагането да се измесят от септември към  юли-август, твърдят дипломатически източници, цитирани от световните агенции.

Саудитска Арабия е най-големият производител в ОПЕК.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама