„Възраждане“ дава Каракачанов на прокуратурата заради сделката с изтребителите F-16

11:54, 02 юни 22 / Политика 25 1632 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„Възраждане“ ще подаде сигнал в прокуратурата срещу бившия вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов и длъжности лица заради сделката за изтребителите F-16. Това стана ясно по време на брифинг на партията в парламента, предаде „Дневник“.

„Извършена е злоупотреба от длъжности лица с държавен финансов ресурс и днес ще подам сигнал в прокуратурата”, обяви депутатът от „Възраждане“ Николай Дренчев, който посочи, че договорите по сделката са били „засекретени по странен начин“.

Одобрена е продажбата на още 8 F-16 за България

Депутатът твърди, че няма сключени договори, защото в тях липсва предмет и цена на договора, както и срок по изпълнението им. „С документите, които са подписани, се дава възможност едностранно на доставчика да не достави това, което ние сме подписали и едностранно да прецени цената да е друга и впоследствие да иска повече пари“, аргументира се Дренчев.

„1,256 млрд. долара – тази сума през 2019 г. е договорена да бъде дадена за самолети F-16 и е дадена през 2020 г. от правителството на ГЕРБ, когато Красимир Каракачанов бе министър на отбраната. До момента няма самолети, няма бойни възможности, които са жизненоважни за нашата армия. Тази астрономическа сума я няма в бюджета, а армията страда”, каза още Дренчев, цитиран от БГНЕС.

Според него сделката за доставката на изтребители от САЩ представлявала „котка в чувал“.

България има първи пилот на F-16

През 2019 г. правителството на Бойко Борисов закупи 8 самолета F-16 от САЩ на стойност 1.2 млрд. лева. На 26 юли същата година 44-ото Народно събрание ратифицира договорите за самолетите, които бяха подписани от министъра на отбраната Красимир Каракачанов на 11 юли (на основание решение на Министерския съвет от 10 юли 2019 г.). Тогава държавният глава Румен Радев наложи вето върху ратификацията с аргумента, че сделката е станала прекалено бързо, което обаче беше отхвърлено от парламента.

Първите два самолета трябваше да бъдат получени в средата на 2023 г., а останалите четири - до края на същата година. В началото на февруари тази година обаче премиерът Кирил Петков съобщи, че заради прекъсвания във веригите за доставки, причинени от пандемията, ще има забавяне - вероятно около 2 години.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 13:28, 02 юни 22

Е, та нали сделката мина през Парламента. Това е пиар акция. Чудят се какви простотии да измислят, за да насочат вниманието към фашизоидната си партия! То не беше анти ваксини, анти евро, анти Украйна и т.н.

2 Анонимен 15:42, 02 юни 22

Браво те се бяха самозабравили мислеха че ще векуват

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама