„Приятели изненадващо се обадиха и сега трябва да спретна нещо бързо и вкусно за вечеря,
какво да правя?“
На този въпрос и на още поне 9 такива, родени във всекидневието на градския човек, ще има отговори този уикенд на Женския пазар в София. Дават ги подбрани и специално поканени от организаторите изложители в рамките на безкешовия фест за улична храна Бакхус StrEAT Fest, който ще се проведе за шести пореден път на 4 и 5 юни на най-старото тържище в столицата. Организатори са Бакхус и Общинско дружество „Пазари Възраждане“ ЕАД, а мястото е Женски пазар, между улиците „Цар Симеон“ и „Св.св. Кирил и Методий“.
И в двата дни на гурме феста ще има по 5 кратки майсторски класа. Те ще започват на всеки
кръгъл час от 13 до 17 ч. и ще траят 10-15 минути. Ще се провеждат на сцената на феста, която тази година е разположена в зелените площи до ул. „Св.св. Кирил и Методий“, като достъпът до тях е включен в цената на билета за вход в събитието и не изисква предварителна регистрация. Събитието е изцяло безкешово, билети се продават предварително онлайн или на място с карта или смарт устройство.
Самият фест включва над 70 изложители - ресторанти, каравани, крафт бири и занаятчийски вина, коктейли, фермерска продукция, както и щандове за домашни любимци. Фокусът на събитието е уличната храна в множеството ѝ проявления - от азиатска гьоза до балканска скара, от френски охлюви и жабешки бутчета до веган бургери и мексикански такос.
„Кратките майсторски класове са с по-скоро теоретичен, отколкото демонстрационен уклон, a целта е да отговорят на въпроси, които всеки от нас си е задавал в някакъв момент. На фестовете участниците традиционно са ресторанти, фермери, вносители и производители - хора, които наистина си разбират от работата. Затова и преди изданието миналата година преценихме, че би било чудесно да им дадем трибуна да споделят тези знания с посетителите. Тази година се надяваме да надградим качеството на тези кратки лекции”, пояснява Андреа Пунчева, мениджър на „Бакхус”.
Ето и пълната програма на кратките майсторски класове по-долу, всички от тях включени в
цената на билета.
СЪБОТА, 4 ЮНИ:
13:00 ч. - „Как да си направим веган алтернативи на млечните продукти у дома?“, воден от
Мария Димитрова от Delishu
14:00 ч. - „(Без)алкохолни коктейли с български билки“, воден от Яна Асенова от Vidas 15:00
ч. - „Крафт бирите и съчетанието им с храна“, воден от Михаил Дурчев от Cohones Brewery
16:00 ч. - „Тънкости при домашните бургери“, воден от Стоян Сейменски от Hambar Premium
Street Food
17:00 ч. - „Коктейли на винена основа“, воден от Оля Антонова от Trastena
НЕДЕЛЯ, 5 ЮНИ:
13:00 ч. - „Как да направим успешен десерт у дома?“, воден от Цветомира Кисьова от Zahir
Sweet Creations
14:00 ч. - „Традиция срещу крафт при баварските бири“, воден от Христо Дренски от
Bierbox.bg
15:00 ч. - „Предимствата на черноморските продукти и за какво да внимаваме при избора“,
воден от Георги Гавазов от Черноморски улов
16:00 ч. - „Как да дегустираме вино, дори и да нямаме силно обоняние, и защо има смисъл?“,
воден от Андреа Пунчева от Бакхус
17:00 ч. - „Тайните на отличния стек, приготвен на барбекю“, воден от Йован Яневски от The
Holy Smokes BBQ
Kласовете ще са на български език. Те ще се провеждат от сцената, която е разположена от
страната на ул. „Св.св. Кирил и Методий“. Входът е „свободен“ и не се изисква предварителна
регистрация - любопитните за нови знания трябва просто да дойдат в точния час пред
сцената на Бакхус StrEAT Fest.
Още подробности за събитието на 4 и 5 юни 2022 г. – на страницата на Бакхус StrEAT Fest във
фейсбук.
***
Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!
Добави коментар