Теди Москов: Сирените трябва да вият и на 1 февруари

20:05, 04 юни 22 / Култура 25 2145 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Оня ден чух сирените и спрях. Не застанах чак мирно, но се замислих. Колко жалко, че разни хора са си давали живота и заради такива скапаняци като мен. Но от мен има доста по-скапани хора. И звъннах на един политик да го питам на 1 февруари вият ли сирените за жертвите на комунизма. А това е най-масовото убийство на българи от българи в нашата история. Не вият. А трябва на 1 февруари да вият сирени. Това казва известният театрален режисьор Теди Москов пред БНТ 1.

Напоследък той се занимава със студенти от Пловдивския университет. Подбрал ги не по класическия начин за избиране на кандидати за актьори, а ги накарал да напишат есе на тема „Какъв не съм (за радост или за нещастие)”. „После ги карах да ми ги прочетат. Доста са талантливи”, каза Москов.  И сега с тях поставил спектакъл по Нийл Саймън. Москов няма академична титла, но накарал студентите да го наричат Владимир Димитров, „за да не се мъчат да ми викат  Майстора”.

Москов обобщи, че го възмущава липсата на интерес у младите към всичко ирационално. „Те не знаят какво е идеализъм, жертвоготовност, достойнство. Но пък са чувствителни. Иначе най-много ме притеснява изпростачването на света”, каза режисьорът, пише „Сега“.

Политически ми прави ужасяващо впечатление, че някакви немного грамотни хора от трибуната на парламента полагат голямо усилие да обидят срещуположния и то с немного прилични думи. И от спора им не се разбира за какво се карат, те не спорят за България, а спорят - . То винаги е било в нашия парламент така, от освобождаване от турското владико-присъствие- робство. Много е обидно, че най-ниският бюджет за култура в света е в България. В Германия 45 милиона евро е бюджетът на един театър за година. А тук е на всички театри заедно за години напред”, заключи режисьорът.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама