Каримански: Почти нито една идея на ИТН не е в актуализацията на бюджета

16:38, 05 юни 22 / Политика 25 1348 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Почти нито една идея на „Има такъв народ“ не е реализирана в актуализацията на бюджета така, както е предложена. Това разкри пред БНР депутатът от ИТН и председател на Комисията по бюджет в Народното събрание Любомир Каримански.

„Може би някой ще каже, че идеята за диверсифицираната ставка в размер на 0% за производството на хляб и хлебни продукти е наша, но нашата мярка не спира по този начин. Ние предложихме и допълнение, в което да е ясно, че отделните елементи, участници в ценеобразуването на хляба и хлебните продукти са по-важни и беше нормално експертите между коалицията и Министерство на финансите да седнат и да уточнят обхвата и начина, по който това може да се случи за най-уязвимите групи, не общо за всички”, каза той.

Бюджетът ще бъде актуализиран до края на юни

Би трябвало до края на месеца да гласуваме актуализацията на бюджета”, заяви той. „Трябва да мине Тристранният съвет от началото на следващата седмица, да видим резултатите от него, да мине през Министерски съвет, след което трябва да се внесе в парламента. Много зависи и от всички предложения от страна на опозицията и всичко онова, което ще се развие като бюджетен процес в парламента”.

Депутатът от ИТН заяви, че не е видял в бюджета да има предвидена компенсация за цените на тока за бизнеса: „Най-вероятно ако Министерство на финансите, изобщо колегите от Министерски съвет, разчитат на някакви други буфери, които има, откъдето да вземат тези пари. Вероятно ще има, но не мога да кажа със сигурност”.

Не съм скептичен към влизането на България в еврозоната”, отбеляза още Каримански. „Аз също искам България максимално бързо да влезе в еврозоната, но нека да си свършим работата така, както Хърватска я свърши. Ние даваме Република Хърватска като пример, но не следваме нейния пример. Тя прие Стратегически план още през 2018 година. Доколкото знам от Централната банка, те са имали готовност с документ преди няколко години, но поради една или друга причина този документ не е бил довършен”.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:44, 06 юни 22

Каримански е много противен човек. Откакто му проучих миналото, смятам че не е достоен нито за депутат, нито за БНБ. Долен интригант и слуга на мафията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама