„Не можем да се съгласим с тях“: Русия излиза от Европейския съд по правата на човека

18:20, 07 юни 22 25 1564 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Държавната дума, долната камара на руския парламент, прие пакет от законопроекти за неизпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Русия, съобщиха световните агенции.

Законодателният пакет предвижда да не бъдат прилагани решенията на съда, постановени след 15 март, когато комитетът на министрите на Съвета на Европа, от който е част ЕСПЧ, реши да изключи Русия от организацията. Решението беше взето в отговор на руската инвазия в Украйна.

Предвижда се също така изплащането на обезщетения по решения на ЕСПЧ да става само в рубли и само по сметки в руски банки. Освен това генералната прокуратура на Русия може до 1 януари 2023 г. да извършва изплащане на парични обезщетения на ищци по постановени от съда решения.

Европейският съд по правата на човека се превърна в инструмент за политическа борба срещу нашата страна в ръцете на западните политици. Някои негови решения бяха в пряко противоречие с Конституцията на Руската федерация, с нашите ценности и традиции“, каза председателят на Държавната дума Вячеслав Володин.

Той припомни, че по-рано ЕСПЧ е поискал Русия да признае еднополовите бракове. По думите му множество подобни решения са били постановявани от съда.Ние не можем да се съгласим с тях“, каза Володин и уточни, че решенията на руските съдилища ще имат предимство пред постановленията на ЕСПЧ.

Съветът на Европа официално изключи Русия

Русия твърди, че е решила да напусне Съвета на Европа независимо. Според бившия руски президент Дмитрий Медведев излизането на страната от организацията е възможност за възобновяване на смъртното наказание, което е забранено съгласно правилата на СЕ, пише „Свободна Европа“.

Досега нито една държава не е била гонена от Съвета на Европа, откакто организацията е създадена през 1949 г. През 1969 г. е задействана процедура срещу Гърция, но военната хунта, която е на власт тогава, успява да напусне организацията преди да бъде изключена.

Новината за излизането на Русия от ЕСПЧ идва на фона на нарастващи доказателства за военни престъпления на руските военни сили в Украйна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама