Гешев пита какво ще стане със СРС-тата след края на спецправосъдието

14:17, 08 юни 22 25 1466 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Главният прокурор Иван Гешев се интересува какво ще стане с информацията от специални разузнавателни средства (СРС) по дела на специализираните прокуратури, след като те бъдат закрити. В писмо до Националното бюро за контрол на СРС, с което иска становище, главният прокурор се интересува още кой съд трябва да даде разрешение за унищожаване на информацията от тях и кой трябва да бъде уведомен при прекратяване на използването на СРС, пише news.lex.bg.

На 14 април, десет години след откриването на специализираните съд и прокуратура, след 10 часа дебати, депутатите окончателно гласуваха и приеха с мнозинство те да бъдат закрити, съдиите преназначени, а висящите дела да продължат пред същите състави, но в Софийския градски съд. Тези срещу организирани престъпни групи пък да отидат в окръжните съдилища по места. Измененията влизат в сила три месеца след обнародването на закона в Държавен вестник, т.е. около края на юли. 

На второ четене: Правната комисия прие закриване на спецправосъдието

Гешев атакува голяма част от законопроекта, с който двете институции се закриват, в началото на май, а КС го допусна по същество. По тези въпроси главният прокурор Иван Гешев е поискал становище от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства и от парламента, съобщиха от държавното обвинение.

В искането си Гешев пише, че след като на 27 юли бъде закрита спецпрокуратурата, прокурорите имат 7-дневен срок да изпратят неприключилите дела по компетентност на други прокуратури, включително и информацията за прилаганите дотогава СРС-та.

Според Гешев обаче към тази дата магистратите вече ще са преназначени в други прокуратури и няма да имат качеството на наблюдаващи прокурори по конкретните дела. Той пише, че при преустановяване прилагането на СРС, наблюдаващият прокурор е длъжен незабавно да уведоми съда, който е дал разрешението за прилагане, а за да унищожи информацията от СРС трябва да получи разрешение в 10-дневен срок. В едномесечен срок прокурорът трябва да предаде и доклад на съдията, който е разрешил СРС-тата.

Гешев: Създадохме спецструктурите, за да се отчетем пред ЕС

Главният прокурор обръща внимание и че има риск разпорежданията за унищожаване на събраната чрез СРС информация, която няма да се използва за изготвяне на веществени доказателствени средства, да бъдат възприети като издадени от некомпетентен орган, пише „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама