Парите за „Хемус“ отишли в луксозни хотели и сметки в ОАЕ

13:10, 09 юни 22 / Политика 25 1779 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Стотици милиони от авансово платените средства за строителството на АМ „Хемус“ са били източени за покупката на луксозни хотелски комплекси и под формата на дивиденти в лични сметки в Обединените арабски емирства. Това е установило разследването за изграждането на магистралата, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков пред журналисти.

Обвиняемият по аферата „Хемус” каза на кого е давал милионите

По думите му държавното дружество „Автомагистрали“ е превело авансово 84 млн. лева на дружество за наем на механизация и материали за строителството на Лот 8, за който все още дори няма изготвен устройствен план. При постъпването на тези средства същата фирма е закупила имот в центъра на София за 27 млн. Към настоящия момент този парцел се застроява, докато на лот 8 няма дейност за 1 ст, коментира Рашков. 

Друго дружество е получило авансово над 14 млн. лева. После 900 000 лв. са преведени лично на собствениците с основание дивидент. Около 6 млн. лева пък са пренасочени към контролирани от същия собственик дружества. Подобна схема е осъществена и от трета фирма, която е получила авансово над 20 млн. лева. Парите след това са отишли към лична сметка на физическо лице с основание „договор“. Няколко месеца след това дружеството прекратява дейността си. Събрани са също доказателства, че с около 30 млн. лева от парите за „Хемус“ е изплащан дивидент, който после е превеждан по лични сметки в Обединените арабски емирства.

Обвиненият за схемата „Хемус“ излиза от ареста

Установено е още, че за единия от лотовете на магистралата са преведени авансово 84 млн. лева на търговско дружество по сключен договор за наем на механизация и доставка на материали. „Прави впечатление, че няма договор за строителство. Кой ще поеме утре гаранция за качество? По нашите магистрали има строители под прикритие, не знаем кои са“, коментира Рашков. Дружеството от своя страна пренасочва част от тази сума към банкова сметка към друго дружество, което после превежда парите към 5 други фирми на лица с нисък социален статус. „По оперативна информация те се контролират от едно и също лице“, уточни министърът. По негови думи общо над 50 млн. лева са били изтеглени в последствие на каса в банката от упълномощено лице, предаде „Сега“.

Разследването също така е разкрило, че дружество, което е получило авансово над 14 млн. лева, е превело сумата на друга фирма, която изгражда луксозно вилно селище. По оперативна информация двете дружества се контролират от едно и също лице. МВР показаха и снимки на вилното селище.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама