ГЕРБ готви офанзива срещу машинния вот

08:28, 10 юни 22 / Политика 25 1446 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Кризата в управляващата коалиция изглежда поощрява ГЕРБ да се подготвя за предсрочни парламентарни избори. Това проличава от опитите на бившите управляващи да атакуват машинното гласуване, за които съобщи депутатът от ДБ Ивайло Мирчев. Той свидетелства, че партията на Бойко Борисов помага за събирането на подписка, насочена срещу изборната технология.

Герберите винаги са били противници на машинния вот. Като управляващи, те го въведоха крайно неохотно за част от избирателните секции в страната. Тази неохота се превърна в истинско ожесточение миналата година. Тогава първият от двата кратки парламента, доминирани от ИТН, ДБ и ИБГНИ, реши, че устройствата трябва да се използват във всички места за гласуване в страната и в чужбина. Хартиените бюлетини останаха по изключение – например, в секциите с под 300 избиратели, при повреда на машините и т.н.

Борисов и хората му организираха изключително мощна и системна кампания за дискредитиране на машинния вот. Тогава двукратно изборите се организираха и провеждаха от служебните правителства на президента Румен Радев, които бившите управляващи обвиниха, че манипулират устройствата с цел изборна измама. Тези обвинения така и не бяха съпроводени с реални доказателства. Кампанията на герберите обаче получи силен тласък, след като се разбра, че доставчикът на машини „Сиела Норма“ е внесъл стотици бройки непосредствено преди изборите, извън поръчаните от държавата. Това даде основание на Борисов да твърди, че служебните кабинети искат да „откраднат“ изборите. Въпросните устройства бяха блокирани от властите и въобще не стигнаха до изборните помещения.

„Организираност и дискретност“

Сега герберите подготвят нова атака. Десният Ивайло Мирчев публикува части от електронно писмо на Цветомир Паунов – организационен секретар на ГЕРБ, към областните координатори на партията. В него се съдържа молба към партийците да подпомогнат подписка за връщането на хартиените бюлетини. Има и таблица, в която са определени квоти с подписи за различните области на страната – 5500 за София-град, 3000 за Варна, 4000 за Бургас, общо 50 000 за цялата страна. Паунов призовава акцията да се проведе с „организираност и дискретност“.

Какво искат ГЕРБ?

Бившите управляващи настояват отдавна да се възстанови хибридната система, която действаше по тяхно време – избирателите да могат да решат дали да гласуват с хартия или машина. Този модел се оказа неадекватен, тъй като увеличаваше грешките при попълването на протоколите с изборните резултати. Да не говорим, че на практика елиминираше всички предимства от въвеждането на машинния вот – край на невалидните бюлетини, както и по-лесна и бърза работа при събирането на изборните книжа и изчисляването на резултатите.

Кой друг е в заверата? 

Ако се стигне до обсъждане на въпроса за паралелна употреба на хартия и машини на избори, тогава шансът за връщане на хартиените бюлетини е много голям. От БСП смятат машинното гласуване за един от основните фактори за тежките им изборни поражения през миналата година. Соцлидерът Корнелия Нинова обяви това лично на партийния конгрес, на който беше преизбрана начело на лявата формация. Скоро след това социалистите внесоха законопроект в тази посока, който очаква да бъде разгледан в парламента.

ДПС, макар и по-деликатно, също работи срещу машинния вот. Противници на тази изборна технология са и националистите от „Възраждане“. Така в подкрепа на машините остават само ПП, ДБ и ИТН. А твърде вероятно е социалистите да превърнат въпроса в залог за участието си в управляващата коалиция. Няма да е учудващо ПП да склони и да подкрепи връщането на хартията, ако така ще запази управлението – особено след като ИТН го изостави и то стана доста по-уязвимо, пише „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:26, 10 юни 22

Охладняха отношенията между герб и народа няма да има резултат както на първите избори защото имаме лош човешки материал

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама