Зеленски: Русия иска да разруши всички градове в Донбас

09:31, 11 юни 22 25 1882 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Около 10 хиляди са украинските военни, загинали от началото на руската инвазия, съобщи президентският съветник Алексей Арестович, цитиран от агенция УНИАН. Според него руските загуби са в пъти по-големи.

Киев губи по 200 войници на ден

Президентът Володимир Зеленски обвини от своя страна Москва, че иска да разруши всички градове в Донбас. Всеки ден повтарям тези градове – Северодонецк, Лисичанск, Бахмут, Славянск и други. Русия иска да разбие всеки един град в Донбас и това не е преувеличение. Навярно това е най-бързият пример за деградация на една държава, път, който руската страна измина за 107 дни“, каза той.

Според украинското министерство на отбраната крайната цел на руските атаки остава „унищожаване на украинската държавност и установяване на марионетно правителство в Киев.

Продължават уличните боеве

Продължават уличните боеве в ключовия Северодонецк. Проруските сепаратисти съобщиха, че са обкръжили украинска група в завода „Азот“, но пътят на запад през град Бахмут е твърдо под украински контрол и опасност от обкръжение на повече защитници няма, увери в Telegram управителят на Луганска област.

Зеленски: В Северодонецк се решава съдбата на Донбас

В азовското пристанище Мариупол са възникнали огнища на дизентерия и холера, твърдят украинските власти. Градът попадна под контрола на Русия и сепаратистите миналия месец след 80-дневни сражения, които доведоха до смъртта на много цивилни.

Руската страна обвинява украинските военни, че са обстрелвали Горловка и Донецк - градове в Източна Украйна, които са под контрола на сепаратистите.

Украйна и Русия размениха военнопленници

Украйна и Русия осъществиха 11-ата размяна на военнопленници от началото на руското нашествие, обяви днес украинският губернатор на Николаевската област Виталий Ким, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Разменени са четирима руснаци срещу петима украинци, написа той в социалната мрежа Telegram. Един от освободените е Олег Пилипенко, кмет на село от областта, който по думите на Ким е бил отвлечен от руските сили на 10 март, пише „Mediapool“.

ТАСС посочи, че от руска страна няма официално потвърждение за тази размяна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама