БСП с идея коалицията да управлява до края на годината

19:30, 12 юни 22 / Политика 25 1621 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

С 92 гласа „за“, 9 „против“ и 5 „въздържали се“, Националният съвет на БСП прие позиция във връзка с актуалната политическа обстановка у нас и необходимостта от актуализация на бюджета. Това се казва в прессъобщение на партията. 

Заседанието приключи без изявления на лидера Корнелия Нинова. Вместо това в съобщение до медиите от левицата информират, че социалистите са се обединили около решението да се водят разговори с „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ за програма за управление в рамките на сегашната коалиция, със срок до края на годината.

Оттам подчертават, че „в условията на натрупалите се кризи и последствията от тях - COVID, енергийна, инфлационна, социална, войната в Украйна и задаващ се риск от продоволствена криза, провеждането на извънредни парламентарни избори сега в страната е нецелесъобразно“.

БСП остава в управляващата коалиция и подкрепя актуализацията на бюджета, се посочва в позиция на партията. От столетницата смятат и че трябва да се приемат законите, касаещи Плана за възстановяване и устойчивост.

Нинова се предложи за „парламентьор“ между ПП и ИТН

Тотално лицемерие и политически идиотизъм

Националният съвет на левицата, обаче, и този път не е минал без скандали и противоречия. Бившият министър на регионалното развитие и благоустройство Костадин Паскалев обвини лидера на БСП Корнелия Нинова в лицемерие и безпринципност по време на заседанието на форума, съобщиха участници в пленума, цитирани от „Сега“Тотално лицемерие е да казваш, че сме срещу спиране на преговорите с „Газпром“, а като член на правителството да подкрепяш друго решение. Да твърдиш, че не се внася оръжие от съседни на Украйна страни, същевременно да ти публикуват в медиите снимки на частни фирми, които изнасят оръжие. Ще лицемерничим ли до последно“, попитал социалистът.

На пленума се чули и обвинения, че партията остава в управлението само заради постове. 

Още преди заседанието активисти на БСП се обединиха около мнението, че нови избори ще доведат до хаос в държавата. Народният председател от БСП Драгомир Стойнев заяви преди началото на заседанието, че страната ни има нужда от правителство. Този, който ви говори, че в момента е по-добре да има избори, отколкото правителство, било то коалиционно, било то експертно, за мене, бих казал, че е политически идиот“, категоричен бе Стойнев.

Депутатът Филип Попов пък съобщи, че не са обсъждани имена за министерските постове, които ще бъдат овакантени от „Има такъв народ“.

„Демократична България“ и БСП ще подкрепят правителство на малцинството

Четири варианта на развитие на политическата криза

Четири варианта на развитие на политическата криза очертала Корнелия Нинова пред социалистите. Първият е правителство на малцинството, което е трудно, но не невъзможно, обяснила Нинова. Вторият вариант - за ново правителство в рамките на сегашния парламент, бил определен директно като невъзможен. Третата възможност - нови избори, бил определен като фатален за страната. Четвърти вариант - съставяне на програмно правителство с конкретни задачи и ограничен хоризонт за действие.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама