Украйна понася болезнени загуби

08:20, 15 юни 22 25 1494 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Украинските сили понасят болезнени загуби в боевете срещу руските войски както в град Северодонецк, така и в региона на Харков, предаде Ройтерс, цитирайки изказване на украинския президент Володимир Зеленски.

В своето вечерно обръщение той също така каза, че в този момент Украйна се нуждае от модерни противоракетни оръжия и добави, че не може да има оправдание за страните партньорки да забавят доставките. Някои руски ракети успяват да избягнат отбраната и причиняват жертви, посочи Зеленски.

Украйна каза, че нейните сили все още се опитват да евакуират цивилни от Северодонецк, след като Русия унищожи последния мост към града. „Най тежките сражения, както преди, са в Северодонецк и други близки градове и селища. Загубите, за жалост, са болезнени”, коментира Зеленски. „Но ние трябва да се държим здраво - да се държим здраво е от такова критично значение за Донбас. Колкото повече загуби понесе врагът там, толкова по-малко сили ще му останат, за да продължи със своята агресия”, добави той.

Украйна също понася „болезнени загуби“ в региона на Харков, източно от Киев, където Русия се опитва да заздрави позициите си, след като наскоро беше отблъсната. „Сраженията там продължават и трябва да продължим да се бием, да се бием здраво“, добави той.

Как Полша и Украйна преодоляха кървавата си история?

Лидери от НАТО обещаха подкрепа за Украйна

Лидерите на седем страни от НАТО обещаха да предоставят повече тежко въоръжение на Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Те заявиха подкрепата си след неформална среща в официалната резиденция на нидерландския премиер Марк Рюте в Хага, която беше съвместно организирана от Рюте и неговата колежка от Дания Мете Фредериксен. Другите лидери на срещата бяха президентът на Румъния и премиерите на Белгия, Полша, Португалия и Латвия, пише БТА.

Междувременно полският премиер Матеуш Моравецки разкритикува досегашната подкрепа за Украйна, която отново и отново призовава да ѝ бъде изпратено повече и по-тежко въоръжение. „Не сме направили достатъчно, за да защитим Украйна, да подкрепим украинския народ, да защитим тяхната свобода и суверенитет. И ето защо ви призовавам, моля ви да направите много повече за доставките на оръжия и артилерия на Украйна“, каза Моравецки. „Къде ще е доверието в нас, ако Украйна падне? Можем ли да си представим, че Украйна ще падне и ние ще се върнем обратно към всичко по старо му? Надявам се, че не можем“, добави той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:48, 15 юни 22

Къде отиваме? В Книгата на пророк Даниил четем: "И [северният цар = Русия от втората половина на ХIХ век (Даниил 11:27)] ще се върне в своята земя с голямо богатство [1945] и ще насочи сърцето си срещу светия договор [враждебност към християните]. И ще действа [висока активност на международната сцена] и ще се върне в своята земя [1991-1993. Разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор. Руски войски се завърнаха в страната си]. В определеното време ще се върне [Русия отново ще има военни бази в чужбина. Това означава също отслабване на САЩ и велика криза. Ще се срине не само еврозоната, но и ЕС и НАТО. Много страни от бившия Източен блок ще се върнат към военен съюз с Русия]. И ще влезе на юг [поради етнически конфликт (Матей 24:7)], но няма да бъде както първия път [2008 - Грузия], или като втори път [актуални военни действия в източноевропейския регион]." (11:28,29) Следващият път ще бъде американската намеса и глобална ядрена война. (Даниил 11:30)

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама