И симпатизантите на „Възраждане“ излязоха на протест пред парламента

18:40, 21 юни 22 25 1613 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Симпатизанти на „Възраждане“ също излязоха на протест пред сградата на парламента. Те настояват за оставката на правителството на Кирил Петков. Днешният протест започна в 17.00 часа, докато в сградата на Народното събрание депутатите все още обсъждат вота на недовеире срещу кабинета.

Според лидера на партиятата Костадин Костадинов настоящия кабинет е престъпен и незабавно трябва да подаде оставка. От „Възраждане“ определят политиката на кабинета като национално предателство. Според Костадинов единственият изход от политическата криза са предсрочни избори.

В този случай изборите са най-доброто решение, което демокрацията предлага за изход от политическата криза“, заяви Костадинов и обяви, че „Възраждане“ ще първа политическа сила на предсрочни избори.

„България няма нужда от този корумпиран кабинет. Тези хора ни разделят. В България вече има ново разпределение на силите“, заяви Костадинов и добави, че останалите партии са „фракции на американското посолство и на турското посолство“.

„Някои ще отидат в Канада, други ще отидат в канала. Но ние няма къде да отидем, нямаме друга държава. Победата затова вече е наша, поради една много проста причина, въпреки огромната пропаганда. Правителството създава разломни линии в българското общество. То заплашва да разруши България. Силите, които имат интерес от това са същите, които организираха Мейдана в Украйна. Няма да допуснем да превземат държавата ни. Няма да допуснем да се превърнем във втора Украйна“, категоричен бе Костадинов, цитиран от novini.bg.

На площада могат да се видят мъже с черни ленти, на които пише Security. От „Възраждане“ заявиха, че това са хората, които тази вечер ще следят за провокатори.

 

Ограждения пазят Народното събрание от 12 демонстрации

12 демонстрации в подкрепа и срещу кабинета „Петков“ съпътстват извънредното заседание на парламента и дебатите за вота на недоверие. Организатори са политически партии, неправителствени организации и граждани. Това показват данните на Столична община. 

Народното събрание вече е барикадирано с ограждения. Към момента все още се пропускат пешеходци в зоната за сигурност на северния вход (към катедралата „Свети Александър Невски“), но скоро районът ще бъде отцепен. За автомобили пък е спряно движението по улицата между БАН и НС. Освен метални ограждения и засилено полицейско присъствие, пред НС е разположено и водно оръдие.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков отново потвърди, че има сигнали за провокации по време на протестите

ДПС се присъединиха към протеста, ВМРО си тръгнаха

Протестите започнаха от сутринта и ще продължат през целия ден. Още в 8:00 ч. пред Народното събрание се събраха демонстранти, които подкрепят вота на недоверие, както и негови противници.

 

В 11:00 ч. започна и демонстрация срещу цените на горивата, организирана от движение „Хан Кубрат“. Успоредно с тях започна и протест на сдружение „Толерантност“. Те обявиха, че са представители на 60 общини от цялата страна и протестират срещу тяхното недофинансиране и лошото им финансово състояние след повишаване цените на електроенергията и горивата. С тях имаше и граждани, които скандираха „Оставка“ и „Избори“. 

В 12:00 ч. излязоха на протест и ВМРО. Насловът е „Не предавай Македония“. Те протестират срещу „подмяната на българската позиция  относно започването на преговорите на РСМ за членство в ЕС“ – нещо, което нарекоха „национално предателство“, пише Нова телевизия.

Малко по-късно лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, зам.-председателят Йордан Цонев и други членове на движението се присъединиха към протеста пред Народното събрание срещу кабинета на Кирил Петков. Те отидоха при демонстрантите, които недоволстват заради Северна Македония и инфлацията, което провокира ВМРО да си тръгнат. Причината - не искали да бъдат свързани с тяхПоследваха ги и от Национално движение „Хан Кубрат“. Така на площада останаха само представителите на сдружение на общините „Толерантност“, което обединява над 60 общини. От другата страна на Народното събрание продължават протестите в подкрепа на правителството. 

„Ние не протестираме заедно с никого. Виждаме представители на ДПС, затова няма да позволя да се събират и да се слагат под един знаменател двата ни протеста. С ДПС не можем да имаме общи цели. ДПС защитава чужди интереси – руски, турски и всякакви други, но не и български“, изтъкна евродепутат и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки пред БНР. 

От ГЕРБ допускат, че вотът на недоверие може и да не мине

Шествие в подкрепа на правителството

От 18.30 часа се очаква пред президентството да се съберат и привърженици на правителството. Тяхната демонстрация отново ще премине под формата на „марш за европейска България - в защита на парламентаризма и демокрацията“. Събитието е организирано от инициативата „Правосъдие за всеки“.

 

ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ свалиха председателя на парламента

Очаква се демонстрантите да се съберат и утре, когато вероятно ще бъде гласуван вота на недоверие. Днес на извънредно заседание на парламента в пленарната зала се провеждат дебати за неговото иницииране. Според правилника на НС гласуването е 24 часа след приключването на разискванията.

„Продължаваме промяната“, „Демократична България“, БСП и отцепилите се от „Има такъв народ“ депутати все още не събират нужните гласове, за да преодолеят вота на недоверие - всички те имат общо 115 при необходими 121. Не всички напуснали партията на Слави Трифонов, обаче, са дали заявка, че ще подкрепят правителството. В същото време, ако не се намерят нужните народни представители, кабинетът трябва да подаде оставка и правомощията му да бъдат прекратени. До избирането на ново правителство отново ще бъде назначен служебен кабинет от президента Румен Радев. Той обаче е с ограничени функции. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама