Фон дер Лайен предлага да се отмени правото на вето

10:28, 21 юни 22 / Свят 25 1341 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

ЕС трябва да може да реагира по-бързо на геополитическите събития и трябва да се премахне изискването за единодушие при вземането на външнополитически решения, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от „Политико“ и БТА.

Посланиците на страните от ЕС не обсъдиха ветото за РСМ

Във външните работи наистина трябва да преминем към гласуване с квалифицирано мнозинство“, каза Фон дер Лайен в интервю за малка група медии, организирано от нейната канцелария преди срещата на върха на Европейския съвет тази седмица, на която се очаква държавните и правителствените ръководители да предоставят официален статут на кандидати за членство в ЕС на Украйна и Молдова.

Фон дер Лайен призна, че сериозна промяна в процеса на вземане на решения в ЕС, дори само по отношение на външната политика, ще бъде трудно постижима. Що се отнася до промяната на изискването за единодушие в други области, председателката заяви, че е невъзможно да даде кратък отговор. „Ще трябва да прегледаме всеки случай, а не това е поводът за това интервю“, отбеляза тя. Приемане в ЕС очакват не само Украйна и Молдова, но и страните от Западните Балкани - Албания, Черна гора, Северна Македония и Сърбия.

Френското предложение за РСМ пристигна

По отношение на външните работи Фон дер Лайен заяви, че е стигнала лично до твърдото заключение, че изискването за единодушие не е убедително. „По отношение на външните работи, смятам, че то не е убедително, че Европейският съюз е лишен от възможност да заеме позиция заради едно блокиране в критичен случай“, подчерта тя. „А при скоростта, с която се случват нещата, светът иска да чуе европейския глас“, продължи Фон дер Лайен. „Скоростта е твърде висока, за да не се чува този глас постоянно или твърде често заради блокирането от една държава. Затова наистина съм убедена, че се нуждаем от гласуване с квалифицирано мнозинство“, допълни тя.

В интервюто Фон дер Лайен заяви, че очаква 27-те държавни и правителствени ръководители да приемат препоръката на Европейската комисия относно статута на кандидати за Украйна и Молдова. Очаква се, че като одобри препоръката, Европейският съвет ще повтори предложението на ЕК, че от Украйна и Молдова ще се изисква да изпълнят множество условия преди началото на официалните преговори за членство.

В интервюто Фон дер Лайен каза още, че процесът на присъединяване към ЕС е достатъчно гъвкав, така че страните кандидатки имат значителна възможност да влияят колко бързо ще се придвижат техните кандидатури. Тя отбеляза, че Словакия и Турция са получили перспектива за членство през 1999 г., но Словакия се е устремила напред, за да стане член, докато Турция сега е по-отдалечена от ЕС, отколкото преди 23 години.

„Словакия искаше да се присъедини към Европейския съюз и имаше огромно единство в страната. Отне им пет години и те вече са членове. Днес Турция е по-далеч от Европейския съюз, отколкото беше през 1999 г. Следователно това е доказателство, че нещата не се случват автоматично. Не съществува твърд модел. Всичко зависи от страната - ние я подкрепяме, ако е необходимо - но страната трябва да докаже, че е годна за присъединяване към ЕС“, заяви Фон дер Лайен.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама