Руските сили превзеха две селища край Лисичанск

10:34, 23 юни 22 25 1477 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Руски сили превзеха селищата Лоскутивка и Рай-Олександривка, намиращи се южно от украинските градове Лисичанск и Северодонецк, върху които се фокусира руската офанзива в региона, предаде „Ройтерс“, като цитира изявление на губернатора на Луганска област Сергий Гайдай.

По думите му украинските сили продължават да защитават Северодонецк и разположените наблизо селища Золоте и Вовчойровка.

Руските сили, напредващи към Лисичанск, прилагат все по-силен натиск върху околния регион, включително Северодонецк, заяви британското министерство на отбраната. „От 19 юни руски сили най-вероятно са напреднали над 5 км към южните подстъпи на донбаския град Лисичанск“, уточни министерството в Twitter.

„Microsoft“: 42 страни съюзници на Украйна са били мишена на руски кибершпионаж

Борбата за двата града навлиза в нещо като страховита кулминация“, добави Олексий Арестович, съветник на украинския президент Володимир Зеленски. Въпреки че загубите са очевидна стъпка назад за украинската страна обаче, според експерти силите на Кремъл все още са изправени пред продължителни боеве за установяване на контрол над ключови градове, пише  в. „Телеграф“, цитиран от БТА. 

Нанесените от Украйна удари по стратегически важния Змийски остров са унищожили ключови обекти за руските сили в Черно море, добавя изданието.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски е изтъкна във вечерното си изявление, че Русия цели да превърне градовете в Донбас в нов Мариупол, пише британският в. „Гардиън“. Той отново подчерта, че Украйна се нуждае от доставки на оръжия, за да постигне паритет на бойното поле. Зеленски отправи нов призив за ускоряване на доставките на тежки оръжия.

27-те обмислят да предоставят на страната статут на кандидат за членство в ЕС

В същото време европейските лидери се срещат днес, за да решат дали да предоставят на Украйна статут на страна кандидат за членство в ЕС, отбелязва британското издание, като напомня, че Европейската комисия вече даде положителна препоръка миналия петък. Зеленски заяви, че е говорил с 11 от 27-те страни и ще се обади и на други днес. Той изрази увереност, че всички страни членки на ЕС ще подкрепят кандидатурата на Киев. „Ние го заслужаваме“, подчерта той.

Кирил Петков заминава за Брюксел

Евентуално решение Украйна да получи статут на страна кандидат за членство в ЕС би било историческо решение и ясен сигнал към Русия, че вече не може да претендира за сфера на влияние над източната си съседка, заяви по-рано посланикът на Киев в Брюксел, припомня в. „Гардиън“.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова останалите страни „да бъдат на висота“ и да дадат на Украйна статут на кандидат, пише френският в. „Паризиен“.

Изданието напомня и изявлението на германския канцлер Олаф Шолц пред Бундестага, че „също като Европа, опустошена след Втората световна война, Украйна се нуждае от план „Маршал“ за възстановяването си“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама