Парламентът ще гласува предложението на „Демократична България“ за РСМ

19:43, 23 юни 22 / Политика 25 1581 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

След повече от четири часа дебати външната комисия на НС прие предложението на Демократична България за спора със Скопие, макар че по-рано се оформи мнозинство, което искаше да изготви общо предложение от съществуващите три. Те бяха внесени от ГЕРБ-СДС, ДПС и ДБ

Петков повтори пред Брюксел, че чака парламента за РМС

По тона на дискусията изглеждаше, че „Продължаваме промяната“ също е готова да подкрепи евентуалния общ проект. След кратка почивка стана ясно, че трите политически формации не са успели да стигнат да консенсус. Последното решение по казуса със Северна Македония остава да бъде взето окончателно от НС. Засега не е ясно кога точката ще влезе в дневния ред.

Обща позиция

Депутатът от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева посочи, че целта на проекторешенията, внесени от трите формации, е една и съща, и предложи на колегите си да опитат да консолидират един съвместен текст. Това се посрещна с разбиране от ДБ, ДПС и ПП.

На друго мнение обаче бяха от ИТН. Зам.-шефът на партията Тошко Йорданов припомни, че премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски днес категорично е отхвърлил предложението на френското председателство на ЕС за разрешаване на казуса. А именно това предложение стои в основата на цялата днешна дискусия във външната комисия. Йорданов заяви, че каквото и да решат останалите формации, ИТН няма да го подкрепи. От „Възраждане“ излязоха със сходна позиция. Противопостави се и БСП. Соцдепутатът Георги Михайлов изтъкна, че един толкова сложен въпрос се „пришпорва с една изключителна упоритост“. Затова левите ще се въздържат от подкрепа за всякакво предложение в момента.

Какво съдържат проектите на ГЕРБ-СДС, ДПС И ДБ

В проекта на ДБ се предвижда България да подкрепи евроинтеграцията на Северна Македония само при условие, че Скопие ефективно изпълнява договора за добросъседство от 2017 г. и гарантира правата на македонските българи чрез вписването им в Конституцията, наравно с другите народи в югозападната ни съседка.

Борисов към Петков: Вдигни ветото за Македония, отстъпвам ти овациите

От ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха поотделно проекторешения, в които се предлага Народното събрание да одобри френското предложение. Те обаче не са идентични. Партията на Доган настоява парламентът да подкрепи предложението и да възложи на правителството да предприеме „всички необходими действия“, за да го изпълни. За разлика от Движението, формацията на Бойко Борисов настоява френското предложение да се обвърже с редица условия: да се гарантира, че българите ще бъдат вписани в Конституцията на Северна Македония; че страната ни няма да признае т.нар. македонски език; че добросъседството ще остане критерий за успеха на бъдещите преговори за еврочленство между Брюксел и Скопие.

Тепърва трябва да се види дали ще може ПП да си сътрудничи с хората на Бойко Борисов. От ГЕРБ непрекъснато настройват срещу себе си депутатите на Кирил Петков, като нападат премиера, че се страхува да излезе с правителствено решение за вдигане на ветото и се крие зад парламента. А самият Петков, в коментар от Брюксел днес, пък обвини опозицията, че се опитва да му „прехвърли горещия картоф“, и нарече президента Румен Радев „страхливец“, защото отказва да свика заседание по темата на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

Обичайните спорове

По-рано днес комисията започна с политическа схватка. От „Възраждане“ предложиха заседанието ѝ да бъде отменено като вчерашното. Доводите им бяха същите като тогава - че няма проект на решение от Министерския съвет по спора със Скопие. Георги Михайлов от БСП пък заяви, че не вижда причина въпросът за Северна Македония, който е „сакрален за България“, да бъде претупан. Даниел Митов от ГЕРБ-СДС пък беше на коренно различно мнение и заяви, че трябва да се работи бързо, за да се вземе решение, което да отговаря на „българския интерес“.

Ковачевски: Френското предложение е неприемливо

В крайна сметка сметка предложението на „Възраждане“ заседанието да бъде отменено не беше прието. Преди да пристъпят към проекторешенията обаче, членовете на комисията решиха да чуят информация около дипломатическата ситуация със Северна Македония и ЕС от външния министър Теодора Генчовска. Затова първият ни дипломат дълго време чете пространен доклад. От него стана ясно, че дипломатическата служба очаква политическо решение по въпроса, което да дойде от депутатите. 

Въпроси без ясни отговори

След прочитането на доклада депутатите пристъпиха към задаване на въпроси. Те се въртяха предимно около подписването на преговорния протокол със Скопие. Кристиан Вигенин от БСП попита какво се случва с документа, кой трябва да го финализира и дали скоро ще бъде подписан. Депутатът намекна, че няма смисъл да се обсъжда цялостен пакет, чийто краен елемент не е финализиран. На тези питания първият ни дипломат не отговори ясно. Тя повтори, че е необходимо протоколът да бъде подписан преди приемането на преговорните рамки. „Той е на етап, който очаква политическо решение“, каза лаконично тя, от което стана ясно, че първо е нужен мандат от Народното събрание.

Георги Михайлов от БСП се поинтересува дали Генчовска смята, че без подписването на този протокол, не е редно да се пристъпва към отваряне на преговорния процес. На това външният министър отвърна отново витиевато - че „това е пакет и че важно условие да се приеме преговорната рамка е подписването на протокола“.

Еди Рама към България: Вие сте позор

Едно от малкото мнения, които Генчовска заяви твърдо е, че френското предложение е най-доброто. Тя обаче предупреди, че „може би ще бъде валидно до края на френското председателство“, което приключва този месец, и затова е добре да използваме прозореца, който имаме. Министърът не се ангажира какво ще предложи чешкото председателство, което ще последва френското, предаде „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама