Исторически момент: Украйна и Молдова получиха статут на кандидати за членство в ЕС

21:59, 23 юни 22 / Свят 25 1815 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Лидерите от Европейския съюз приеха Украйна и Молдова за кандидати за членство в Европейския съюз, съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в Twitter. 

Споразумение. Европейският съвет току-що реши Украйна и Молдова да получат статут на кандидати за членство в ЕС. Исторически момент“, написа Мишел. 

Решението беше очаквано, след като миналия петък Европейската комисия препоръча двете държави да започнат процес на присъединяване с мотив, че вече са напреднали по европейския път и отговарят на критериите за това. В началото на седмицата френското председателство съобщи, че никоя държава не възразява срещу двете кандидатури, които бяха подадени съответно на 28 февруари и на 3 март.

Украйна е попълнила въпросника за присъединяването към ЕС

Статутът на кандидат не дава автоматично право за присъединяване към ЕС. Процесът към членството започва от решението на Европейския съвет за започване на преговори за присъединяване. С добавянето на Украйна и Молдова, държавите, които са кандидати за членство стават седем с Турция, Сърбия, Черна гора, Северна Македония и Албания. ЕС води преговори за членство само с Турция, Сърбия и Черна гора.

Украинският премиер Володимир Зеленски приветства решението на европейските лидери, наричайки го уникален и исторически момент. „Бъдещето на Украйна е в ЕС“, написа Зеленски в Twitter минути, след като новината стана известна.

Молдовският президент Мая Санду оцени събитието като исторически ден“, добавяйки, че Кишинев е наясно, че ни предстои труден път, който ще изисква много работа и усилия“.

Украйна получи покана от ЕС за ускорено членство

Различно е настроението в Грузия, която не получи препоръка от Европейската комисия, въпреки, че подаде молба едновременно с Молдова. Грузинският премиер Ираклий Гарибашвили изрази разочарование и заяви, че решението е несправедливо“: „Заслужавахме повече и не тряваше да постъпват така, защото е несправедливо, заяви Гарибашвили, изтъквайки, че решението се дължи на „променения геополитически контекст.

Разгорещен дебат за ветото

Решението за одобрението на кандидатурите на Украйна и Молдова е било предшествано от разгорещен дебат за европейската перспектива на западнобалканските държави. Разговорът се е въртял основно върху българското вето за Северна Македония и реалния напредък на реформи в Босна и Херцеговина. Няколко държави, включително Хърватия и Словения, настояха Босна, която чака от години, да получи статут на кандидат.

Петков повтори пред Брюксел, че чака парламента за РМС

Премиерът Кирил Петков е бил подложен на вербална атака от лидерите, които са били под впечатление на критиките, отправени от балканските премиери, присъствали преди това на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, че регионът е забравен и пренебрегнат, което отслабва влиянието на Европа за сметка на сили като Русия и Китай.

Преди началото на срещата Петков потвърди, че няма да отстъпи от обещанието си, че докато няма решение на българския парламент, София няма да свали ветото. „Обещал съм на българския народ, че въпросът ще се реши от българския парламент, защото той има най-голяма представителност и си държа на думата“, заяви Петков на влизане в Съвета, цитиран от „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама