Здравка Евтимова с международна награда за проза

11:50, 24 юни 22 / Култура 25 1617 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Здравка Евтимова е носител на престижната международна награда за проза на Международната академия Михай Еминеску 2022, съобщиха от П.Е.Н. център България.

Отличието се дава на българската писателка „за творческото използване на езика в нейната проза и въздействащата експресивност при разработката на естетически теми и идеи“, както и „за заслуги за развитието на културата в национален и световен мащаб“, се казва в мотивите.

Здравка Евтимова за будителите в миналото и днес

Защитаваме свободата на словото, разпространяваме българското слово по света, а България със своята поезия е на високо ниво и може да достигне до сърцата на всички хора по света“, е казала Евтимова при получаването на наградата.

„Кръв от къртица” ще се превърне във филм

Тя ѝ е била връчена от академик Йон Дяконеску, председател на Международната академия „Михай Еминеску“ в Румъния. Писателката получи и медал „Михай Еминеску“, последван от Диплом, на който е написано на френски език: „За заслуги в дейностите, свързани с развитието на културата в национален и световен мащаб“.

В ежегодния Международен фестивал за поезия тази година са участвали представители на над 10 държави. Отличията са били в различни направления – поезия, точни науки, проза и художествен превод.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама