Над 150 културни обекта са повредени или унищожени в Украйна

19:20, 25 юни 22 25 1346 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Повече от 150 културни обекта са били частично или напълно разрушени по време на продължилата близо четири месеца война в Украйна, предаде „Франс прес“, позовавайки се на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО).

„Според извършените от експертите на организацията проверки 152 културни обекта са били частично или напълно разрушени в резултат на сраженията, включително 70 религиозни сгради, 30 исторически сгради, 18 културни центъра, 15 паметника, 12 музея и 7 библиотеки“, се посочва в направеното от ЮНЕСКО изявление, цитирано от БТА.  

Защото без култура, държавата губи идентичността си…

В три региона са концентрирани три четвърти от щетите, нанесени от 24 февруари, когато започна руската инвазия в Украйна: Донецк (45 засегнати обекта), Харков (40) и Киев (26), уточнява организацията на ООН.

„Тези повтарящи се нападения срещу украински културни обекти трябва да спрат“, каза генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле. Културното наследство във всичките му форми по никакъв начин не трябва да бъде обект на посегателство“, посочва още тя.

В средата на април директорът на Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО Лазар Елунду Асомо съобщи за около сто повредени или унищожени обекта, включително „исторически паметници, някои от които датират от 11-и и 12-и век, а други - от съветската епоха“. „Имаме църкви, катедрали, с уникални богослужебни предмети, театри като този в Мариупол, библиотеки и други архивни сгради, паметници, построени, за да прославят историята на Украйна“, посочи той, наричайки разрушенията „драматични“.

Като страни, подписали Хагската конвенция от 1954 г., Украйна и Русия са задължени да защитават културното наследство в случай на въоръжен конфликт“, припомня Одри Азуле.     

Според организацията на ООН седемте украински обекта, които фигурират в Списъка на световното наследство, до момента не са пострадали.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама