Историческо: САЩ отмениха конституционното право на аборт

19:13, 24 юни 22 / Свят 25 1888 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Върховният съд на САЩ сложи край на правото на аборт в сеизмично решение, което разруши половинвековната конституционна защита по един от най-размирните и ожесточени въпроси в американския политически живот.

Съдът, доминиран от консерваторите, отмени знаковото решение Роу срещу Уейд” от 1973 г., което запазваше правото на жената на аборт, и заяви, че отделните щати могат сами да разрешават или забраняват процедурата.

Конституцията не предоставя право на аборт; правомощията за регулиране на абортите се връщат на народа и избраните от него представители”, заяви съдът.

Водещият извършител на аборти в САЩ, Planned Parenthood, се зарече, че никога няма да спре да се бори” за нуждаещите се, след като Върховният съд на САЩ отмени конституционното право, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Знаем, че в момента може да чувствате много неща - болка, гняв, объркване. Всичко, което чувствате, е нормално. Ние сме тук с вас - и никога няма да спрем да се борим за вас”, написа организацията в Туитър.

Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс заяви, че правото на аборт е изхвърлено в пепелището на историята”, като приветства решението на Върховния съд, което сложи край на 50-годишната конституционна защита.

Връщайки въпроса за абортите на щатите и народа, Върховният съд поправи една историческа грешка и потвърди правото на американския народ да се самоуправлява”, заяви Пенс, потенциален кандидат за президент на Републиканската партия и водещ активист в кампанията срещу абортите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама