Нов археологически комплекс ще посреща туристи в Созопол

18:40, 25 юни 22 / Култура 25 1893 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Нов археологически комплекс ще посреща туристи в Созопол. Местността „Месарите“ в древния град ще се превърне в част от туристически маршрут. Там е била част от извънградската територия на древната Аполония Понтийска.

В резултат на разкопките са открити останки от сгради, гробови съоръжения, обредни огнища и добре оформен път от V-IV в. пр. Хр. Този добре оформен и дълго използван път е бил основна връзка между града и извънградските имения. Проучванията в местността са се извършвали в продължение на 10 годни по съвместен проект между Националния археологически институт с музей при БАН и музея Лувър с ръководители доц. д-р Кръстина Панайотова и д-р Александър Баралис.

Връщаме се 25 века назад, когато жителите на Аполония са усвоили тази територия, която е извънградска. На нея са били изградени стопанства, имения, в които са се извършвали различни стопански дейности, и по този начин се е изхранвал градът и е просперирал. Жителите на Аполония са изградили този доста стабилен път за времето заради връзката на града с медните залежи в Меден рид, където те са добивали мед. Всъщост това е най-големият икономически просперитет на Аполония. Не случайно тя успява да си поръча на атинския скулптор Каламис и да издигне 13 метрова бронзова статия на Аполон”, разказа за БГНЕС доц. д-р Кръстина Панайотова –роководител на проекта.

От днес до 27 юни 2022 г. в Созопол ще се проведе и Международна научна конференция, посветена на 100-годишнината от първите разкопки на Националния археологически институт с музей – БАН в Созопол и 20 години от началото на Френско-българската археологическа мисия.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама