До 2-3 седмици пик на новата ковид вълна, очаква доц. Кунчев

10:15, 27 юни 22 25 1890 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Според главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев вече сме в нова вълна на Covid-19. „Ние се движим 3-4 седмици след това, което се случва в Западна Европа. В следващите две до три седмици вероятно ще се сблъскаме с тази повишена вълна. Не че е толкова страшно и драматично, но като факт е така“. 

По думите му се очаква да има повече случаи, но при повечето от засегнатите няма да има нужда от болница. „Все още щамът е Омикрон, макар че той е вече с няколко разновидности. Страхуваме се от нов щам наесен, който ще заобикаля имунитета", прогнозира доц. Кунчев в ефира на Нова телевизия.

Симптомите на новия „Омикрон“

Става дума за съвсем различен вариант на „Омикрон“, в момента върлуват вариантите BA.4 и BA.5. Този вариант протича леко, но заразява. Всички мерки, които предприемаме, гледаме да са против заболяване, обясни вирусологът проф. Радка Аргирова.

„Много по-рядко настъпва загуба на мирис и вкус, което беше характерно за първите варианти в началото на пандемията. Този вариант има изключително грипоподобна симптоматика – втрисане, силно главоболие, силна умора“, обясни тя.

Проф. Аргирова добави, че на човек може да са необходими и две седмици, за да се възстанови при заразяване. „Стратегията на вируса е да оживее, затова той трябва да се разпространява. Призовавам хората, които все още не са се ваксинирали или пък не са си поставили втора бустерна доза, да си поставят. Имам опасение, че има скрита заболеваемост“, смята още проф. Аргирова.

Тя заяви в ефира на bTV, че най-вероятно мерките като дистанция и носене на предпазни маски ще се върнат през септември, когато ще се появи нов вариант на коронавируса.

Четвърта доза 

От днес всеки желаещ може да си постави четвърта доза ваксина срещу COVID-19 и да получи сертификат. Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката. 

И у нас вече препоръчват четвърта доза ваксина срещу COVID-19

Втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца след първия бустер при хора, чиито завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина. 

Четвъртата ваксина може да бъде поставена във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ. Сертификатът ще бъде идентичен с този за поставена първа бустерна доза и ще бъде безсрочен.

Нито един починал с COVID-19 

През последните 24 часа са регистрирани 123 нови случая на коронавирус при 1 134 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 10,84% от взетите проби са дали положителен резултат. 

68,29% от новозаразените за денонощието не са ваксинирани. Най-много нови случаи има в София - 55, следва Варна с 15. В 9 области - Видин, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Разград, Силистра и Ямбол, няма регистрирани нови заразени.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България са 1 170 091. Броят на активните случаи се увеличава и те вече са 61 323. Ръст отново има и в броя на настанените в болница - 320, от които 26 са в интензивни отделения. 45,45% от новопостъпилите в болница не са имунизирани.

Излекуваните през последното денонощие са 101 души, така общият им брой достигна 1 071 522.

За второ поредно денонощие няма починали. Така броят на загубилите битката с вируса остава 37 246.

До момента у нас са поставени общо 4 406 820 дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени едва 13 имунизации. Лицата със завършена имунизация са 2 061 372 души. 763 437 души вече са си поставили бустерна доза.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Доктор 15:05, 27 юни 22

Безумен тормоз на хората заради изключително леко протичащ респираторен вирус. Безсмислени мерки, с много повече вреди. На тази платена подлога и всички като нея трябва да им бъде потърсена съдебна отговорност. Ако допуснем отново ограничения и парцали на лицето значи сме абсолютни овце!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама