Расте броят на жертвите след руския ракетен удар в Кременчук

08:15, 28 юни 22 25 1708 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Броят на загиналите при удара по търговски център в украинския град Кременчук достигна 16, ранените са 59. По данни на украинската главна прокуратура повече от 40 души се издирват.

Руска ракета удари препълнен търговски център в Украйна

Ръководителят на украинската служба за извънредни ситуации Сергей Крук заяви, че 25 от пострадалите са настанени в болници. Той отбеляза, че пожарникарите са успели да локализират избухналия след удара пожар в сградата

Украинските въоръжени сили твърдят, че ударът по търговския център е извършен от ракети X-22. Те са били изстреляни от Курска област с бомбардировачи Ту-22М3.

Русия стана най-голямата терористична организация в света

Президентът Володимир Зеленски определи ракетния удар като един от най-мерзките терористични актове в Европа. По думите му атаката е била съвсем преднамерена и е извършена от „безнравствени терористи, които не трябва да имат място на Земята“. Руската държава стана най-голямата терористична организация в света. Това е факт и трябва да стане юридически такъв. Всеки по света трябва да знае, че като купува или транспортира руски нефт, запазва връзките си с руски банки, плаща налози и мита на руската държава, това означава да дава пари на терористи“, изтъкна той. 

Около 1000 цивилни е имало в оживения търговски център по време на атаката вчера следобед, съобщи още Володимир Зеленски. Той каза, че молът няма стратегическа стойност за Русия и не представлява опасност за нейните сили. 

Външният министър Дмитро Кулеба написа в Twitter, че Русия е позор за човечеството и трябва да понесе последствия за станалото. Той отново поиска повече тежко въоръжение за страната си и нови санкции срещу Москва, пише БНР. 

Съветникът на ръководителя на президентския офис Олексий Арестович от своя страна нарече атаката ракетна Буча“. „Ясно е, че ще им отговорим и ще им отговорим дълго, щателно и с вкус. И те ще ни отговорят. Войната тръгна по пътя на ескалацията. Ние ще удряме по военни цели, това е въпрос, който не подлежи на обсъждане“.

Съветът за сигурност на ООН се събира на заседание

Украйна поиска и свикване на спешна среща на Съвета за сигурност на ООН за последните руски удари. Основният въпрос на нея ще е именно станалото в Кременчук.

Говорителят на световната организация Стефан Дюжарик нарече атаката жалка, а американският държавен секретар Антъни Блинкън каза, че тя е следващото от поредица зверства. Президентът на САЩ Джо Байдън също я определи като жестока атака. 

Британският премиер Борис Джонсън пък подчертава, че ударът по цивилни е показал още веднъж нивото на жестокост и варварство, на които е способен руският лидер. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел нарече ракетната атака ужасно безразборна и добави, че руската тактика за сплашване няма да работи. А френският президент Еманюел Макрон определи акта като абсолютен ужас.

Западът осъди атаката

От своя страна лидерите на държавите от Г-7 я определиха като мерзка. Според тях случилото се в Кременчук е военно престъпление и замесените в него трябва да понесат отговорност.

Русия също реагира. Руският заместник-представител в ООН Дмитрий Полянски определи станалото като нова украинска провокация в стила на Буча и подчерта, че има много несъответствия, които се набиват на очи.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Петров ,П.П.Анонимен 11:19, 28 юни 22

Пореднта Украйнска гавра с собствения си народ !Лесно е да обвиняваш !Трудно е да мислиш за добруването на собствения си народ !Все Путин им е виновен на тези фашаги !Истината ще излезне рано или късно и тогава ?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама