ДНК-тест разпознава откраднатото от руснаците украинско зърно

10:49, 28 юни 22 25 1811 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

По поръчка на Великобритания международна група специалисти разработи технология, даваща възможност да се разпознае откраднатото от руснаците украинско зърно, съобщава ВВС. По този начин ще се затрудни продажбата му на международните пазари, обяви британският министър на околната среда Джордж Юстис. Той припомни, че страната му е световен лидер по точността на проверката за произхода селскостопанските култури чрез ДНК тестове.

Украйна обвини Русия в кражба на „стотици хиляди тонове“ зърно

Новата методика предполага, че цялото зърно, продадено в чужбина от Русия ще бъде подлагано на анализ, за да се установи точно районът, където то е било отгледано. За разработка на технологията хазната на Обединеното кралство е отпуснала 1,5 млн. паунда.

Украйна е една от най-големите страни износителки на храни в света. В свободните територии на държавата станала жертва на руската агресия има милиони тонове зърно, което не може да бъде пласирано на международните пазари. В същото време в окупираните територии руснаците опразват складовете и се предполага, че изнасят зърното зад граница. Разследване на ВВС е установила как част от тези количества са доставени в Турция. През миналата седмица Анкара обяви за началото на разследване, но засега няма резултати по случая, пише „Сега“.

„Предизвикателство от епичен мащаб“: Може ли Румъния да спаси света от глад?

Британският екоминистър Юстис, поясни, че по проблема с открадната украинска пшеница се работи съвместно с Австралия. „Нашата цел е откраднатото украинско жито да не намери път към пазара“, категоричен бе той. По думите му Великобритания ще подпомогне Украйна да възстанови разрушените си жп линии, за да може по-бързо да изнася зърното си по суша.

Колко зърно е откраднато?

Според непотвърдени данни руснаците досега са откраднали от окупираните украински територии около половин милион тона зърно. То е основно от складовете в Харковска, Херсонска и Запорожка области. Към края на май FOB цените за износ на хлебна пшеница от Русия бяха 410 долара за тон. Така излиза, че за 500 000 тона жито откраднато от Украйна, руснаците са получили поне 200 млн. долара. Извозването с кораби на присвоеното жито в чужбина става основно през окупирания от РФ още през 2014 г. полуостров Крим.

По данни на агроминистерството на Украйна в черноморските ѝ пристанища има складирани около 22 млн. тона зърно от старата реколта, което не е могло да бъде изнесено заради руската агресия. По тази причина от доста време много други страни търсят начини експортът по море станалата жертва на агресия страна да се възобнови.

Прогнозите на американското земеделско министерство (USDA) за новата реколта показват, че най-засегната ще бъде именно Украйна, като производството й на пшеница ще падне до 21,5 млн. тона, а износът - до 10 млн. тона, срещу експорт, достигащ в минали кампании 19 млн. тона.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама