МЗ препоръчва да се носят маски на закрито и в транспорта

16:20, 29 юни 22 25 2318 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

По-заразният подвариант на Омикрон - BA.5, който вършее в момента в Европа, вече е в България. За това съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

По данни на ведомството у нас са установени 7 проби от него - 6 в София и една в Кюстендил. Пробите са сред 88, отделени за целогеномно секвениране в периода 05 май - 03 юни. Те са били изпратени от 13 различни лечебни заведения от 16 области на страната. От тях е ясно, че доминиращият вариант у нас в момента е Омикрон, като съотношението на подвариантите е, както следва: ВА.2 (76,1%), ВА.2 и неговите подварианти общо (92%). ВА.5 е установен при 8% от изследваните проби.

През май 2022 г. два подварианта на Омикрон – BA.4 и BA.5, бяха обявени от СЗО и ECDC за „варианти, будещи безпокойство“. Подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5 са установени за първи път в Южна Африка, съответно през януари и февруари 2022 г., а към момента вече са доминиращи там. Те имат много от мутациите, присъщи на първоначално установения вариант Омикрон, но повечето им общи черти са с варианта BA.2. Притежават редица допълнителни мутации, някои от които могат да променят характеристиките на вируса.

И двата нови варианта носят мутацията L452R – мутация в гена на т. нар. шипов протеин, която преди това беше открита единствено при Делта варианта на SARS-CoV-2. Шиповият протеин е важен, тъй като се използва от вируса, за да заразява човешките клетки и определя колко лесно се предава вирусът. Тази мутация прави вируса по-заразен и може да му помогне частично да избегне имунната защита.

За последната седмица е регистриран 50% ръст на заболяемостта от COVID-19 в България. Ръст се отчита и в седмичната положителност на направените изследвания – 9,98% от направените тестове са положителни, което представлява ръст от 73%. Данните на Националния център по заразни и паразитни болести сочат, че към 29 юни 14-дневната заболяемост в страната е 56,69 на 100 хил. души население.

С оглед нарастващия брой на случаите на COVID-19 в страната и установения вече у нас вариант на Омикрон, Министерството на здравеопазването призовава:   

 - Гражданите с оплаквания и симптоми, характерни за COVID-19 (главоболие, силна отпадналост, болки в гърлото, хрема, кихане, загуба на апетит и др.), следва да се изолират и консултират с лекар.

  - При наличие на оплаквания, дори и лека хрема, отложете срещите си с други хора, за да ги предпазите от евентуално заразяване със SARS-CoV-2.

  - Силно препоръчително е носенето на защитни маски за лице на закрито и на местата със струпване на много хора –  обществен транспорт, търговски центрове, магазини, базари, гари, автобусни спирки и т.н.

  -  Спазвайте дистанция на обществените места, по възможност избягвайте местата, на които се струпват много хора едновременно.

   - Мийте ръцете си със сапун и вода, а при невъзможност - използвайте дезинфектант за ръце на спиртна основа.

От здравното ведомство изтъкват, че ваксинацията срещу COVID-19 остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето. Възрастните хора, както и всички други, чийто имунитет е отслабен, са особено застрашени при заразяване със SARS-CoV-2. Хората, които принадлежат към тази рискова група и всички, страдащи от хронични заболявания, е препоръчително да се ваксинират срещу COVID-19 възможно най-рано. Ваксините срещу COVID-19 предпазват от тежко боледуване и при заразяване с подвариантите BA.4 и BA.5 на Омикрон.

Припомняме, че в България вече е разрешено и поставянето на втори бустер иРНК ваксина при лица над 18 г., чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина.

Подробна информация за възможните ваксинационни схеми при ваксините срещу COVID-19 можете да намерите ТУК.

Списъци на лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ и РЗИ, където се поставят ваксини срещу COVID-19, в. т. ч. и педиатрични, можете да видите ТУК.

Срещу COVID-19 можете да се ваксинирате и при Вашия общопрактикуващ лекар.

Информация за COVID-19, ваксините и ваксинацията можете да намерите на сайта и на Facebook страницата „Плюс мен“ - част от инициативата на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

София влезе в жълтата COVID зона

София влезе в жълтата зона на картата на двуседмичната заболеваемост от COVID-19 у нас. Това става ясно от карта, публикувана на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести.

За изминалото денонощие са регистрирани 549 нови случаи на коронавирус. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 4587 теста, което значи, че положителните проби са около 12%.

ЕС удължава ковид сертификатите

В сряда са починали двама души с COVID-19, а като излекувани са отчетени 1460. В лечебни заведения се лекуват 339 пациенти, 26 от които са в интензивни отделения.

През вчерашния ден са поставени 1160 дози ваксини. А от началото на пандемията у нас са поставени 4 408 643 дози ваксини.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама