Сирия призна проруските сепаратистки републики в Украйна

08:30, 30 юни 22 25 1750 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Сирия, която е съюзник на Русия в Близкия изток, обяви, че признава независимостта на двете проруски сепаратистки републики в Източна Украйна, предаде Франс прес.

Така Сирия стана първата държава, предприела такава стъпка, след самата Русия.

„В съответствие с общата воля и желание за установяване на отношения във всички области Сирия реши да признае независимостта и суверенитета на Луганската народна република (ЛНР) и на Донецката народна република (ДНР)“, каза служител на сирийското министерство на външните работи, цитиран от държавната информационна агенция САНА. Той добави, че Сирия ще влезе в контакт с представители на ДНР и ЛНР, за да установи дипломатически отношения с тях.

Това не е първият път, когато Сирия на президента Башар ал Асад признава подкрепяни от Русия сепаратистки територии за независими държави, припомня АФП, цитирана от БТА. През 2018 г. тя вече призна суверенитета на Южна Осетия и Абхазия - две области, отцепили се от Грузия.

Сирия на Асад и Москва са съюзници от десетилетия, но връзките им укрепнаха значително по време на сирийския конфликт. През 2015 г. Русия предприе в Сирия военна намеса, която обърна хода на войната в полза на режима в Дамаск. 

Край на дипломатическите отношения

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че слага край на дипломатическите отношения със Сирия, след като режимът в Дамаск призна независимостта на проруските сепаратистки републики в Донецк и Луганск, подкрепяни от Русия от 2014 г.

Вече няма да има отношения между Украйна и Сирия“, заяви Зеленски във видео в Телеграм, твърдейки, че „натискът на санкциите“ срещу Дамаск, съюзник на Русия, „ще стане още по-голям“.

Подкрепа за Украйна

Американското министерство на финансите съобщи за трансфер на 1,3 милиарда долара икономическа подкрепа на Украйна в рамките на първоначална помощ от 7,5 млрд. долара, обещани на Киев от правителството на Джо Байдън през май, предаде Франс прес.

„С тази икономическа помощ отново потвърждаваме решителния си ангажимент към украинския народ, в момент, когато той се брани от агресията на Путин и се мъчи да поддържа икономиката си“, заяви в комюнике американската министърка на финансите Джанет Йелън.

По оценка на Световната банка войната, която Русия води в Украйна, заплашва да доведе до свиване с 45 процента на украинската икономика тази година. Бюджетният дефицит на страната се увеличава с по 5 млрд. евро на месец предвид стопяването на приходите и невъзможността й да получи финансиране на външните пазари.

Джонсън: Ако Путин беше жена, нямаше да нападне Украйна

Великобритания, на свой ред, обяви, че ще предостави на Украйна още 1 млрд. лири (12 млрд. долара) военна помощ, предаде Ройтерс, като се позова на британското правителство. Средствата са предназначени за увеличаване на отбранителните способности на Украйна, включително системи за противовъздушна отбрана, безпилотни самолети, ново оборудване за водене на електронна война, както и хиляди средства за екипировка на украинските войници.

Британските оръжия, техника и обучение трансформират украинската отбрана срещу тази яростна атака. Ние ще продължим да стоим непоколебимо зад украинците, за да гарантираме провала на Путин в Украйна, заяви британският премиер Борис Джонсън.

Освен това украинските войски започнаха обучение във Великобритания, след като Джонсън предложи да започне мащабна операция с възможност за обучение на до 10 000 войници на всеки 120 дни.

Путин отрича за търговския център

Руският президент Владимир Путин отрече руската армия да е отговорна за удар по пълен с хора търговски център в украинския град Кременчук, при който, както твърди Киев, са загинали 18 души, предаде Франс прес.

Руска ракета удари препълнен търговски център в Украйна

„Нашата армия не нанася удари по никакви граждански обекти. Не е необходимо, имаме всички възможности да определим кое къде се намира и при наличието на модерно високоточно оръжие с голям обсег достигаме тези цели“, заяви Путин на пресконференция в туркменската столица Ашхабад.

При нас никой не стреля просто така, на посоки. Обикновено това се прави въз основа на разузнавателни данни за целите“ и с „високоточни оръжия“, каза той и допълни: „Убеден съм, че този път всичко е било направено точно по този начин“.

Украйна обвини Русия, че е поразила и разрушила в понеделник търговски център в Кременчук, на 330 км югоизточно от украинската столица, при което са загинали най-малко 18 души, а има и хора в неизвестност. Ден по-късно руската армия отрече да е атакувала граждански обект и увери, че е бомбардирала намиращ се в съседство склад за оръжие и че в онзи момент търговският център не е работел.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама