Османи: Македонският език ще стане официален в ЕС

10:21, 02 юли 22 / Свят 25 1567 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Предложението на френското председателство не е идеално, но то ни позволява да хванем последния влак за ЕС, каза македонският външен министър Буяр Османи в интервю за телевизия „Телма“, цитирано от БТА.

Ирационално е плашейки се от блокади за в бъдеще да останем блокирани. Разбира се, всяко предложение, което трябва да удовлетвори две страни, е компромис и не е идеално само за една страна. Всяко предложение ще трябва да остави и двете страни еднакво доволни или недоволни. И за това предложение на френското председателство мисля, че не е идеално, но то ни позволява да хванем последния влак за присъединяване към ЕС след 17 години“, каза той.

Според Скопие има ново френско предложение, посланикът недоумява

Македонският език ще стане официален в ЕС

Османи неколкократно повтори, че най-големият успех за страната е това, че в преговорната рамка присъства „чист македонски език, който става официален език на ЕС без добавки и квалификации“, с което „след десетилетия приключва въпросът за езика и международното оспорване на езика е затворено завинаги“. България на свой ред настоява, че няма да признае съществуването на македонския език, а той ще се нарича в официални документи език на Република Северна Македония.

Парламентът даде зелена светлина на Северна Македония към ЕС

Османи коментира, че всяка държава има ангажименти, свързани с недопускане на дискриминация или зачитане на човешките права и това се следи от ЕС. „Ние няма от какво да се притесняваме точно в тази област. За промените в Конституцията се иска на две места - в преабмюла и в Комитета за етнически общности, където се изброяват народите, освен македонския, които съставляват държавата, да се добави български, черногорски, хърватски. Това е най-елементарно право. Ние нямаме отговор защо те не присъстват в Конституцията. И това затваря още един десетилетен въпрос“, каза външният министър на РСМ.

Той казва, че началото на преговорите за членство могат да започнат тогава, когато страната му е готовам, но е оптимист, че това може да стане още другата седмица, ако процесът е достатъчно динамичен и позитивен.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама