Трима загинали в Белгород заради задействана противовъздушна отбрана

17:15, 03 юли 22 25 1942 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Трима човека са загинали и четирима са ранени в руския град Белгород след вероятно задействане на противовъздушна отбрана. Това обяви губернаторът на Белгородската област Вячеслав Гладков, предаде ТАСС. 

По-рано той съобщи в социалната мрежа Telegram, че рано сутринта в града, разположен на около 40 км от границата с Украйна, са били чути няколко силни експлозии. По думите му е възникнал пожар в частна жилищна сграда, пише БТА.

Щети са нанесени на около 40 къщи и 11 жилищни блока, като пет от тях са разрушени напълно. Губернаторът е обещал, че разходите за ремонтите ще поеме областната управа.

Украинските въоръжени сили планират да продължат да атакуват маршрутите за осигуряване на доставки за руските войски от Белгород към южната част от Харковска област, прогнозира вашингтонският Институт за изследване на войната. За целта ще бъдат използвани и американските системи за залпов огън HIMARS. Руският сенатор Андрей Клишас обвини Украйна за пораженията в Белгород и призова за решителен военен отговор. 

Украйна: Не сме ние!

Украйна не разполага с установки Панцир-С1, с каквито е подложен на обстрел руският град Белгород в близост до украинската граница. Това заяви съветникът на министъра на вътрешните работи на страната Антон Герашченко след информациите за жертви, ранени и сериозни материални щети в жилищната инфраструктура на Белгород в резултат на ракетен обстрел. Според Герашченко в зида на една от повредените при атаката сгради са открити части от снаряди на Панцир-С1.

В Белгород са открити части от ракетния комплекс „Панцир“, който е на въоръжение в руската армия“, написа в Twitter Герашченко. По думите му руснаците сами са обстреляли собствените си сгради.

Въпреки очакванията украинците да се похвалят с атаката, която беше широко отразена в руските държавни телевизионни канали, новинарските агенции в Киев запазиха тишина по темата. Едва след като се появиха подробни кадри от руска страна последваха коментари от Украйна. 

Късчетата от снаряда, поразил жилищна сграда бяха показан първо в канал в Тelegram. Украинският експерт Олег Жданов също е категоричен, че останките са от руска ракета от комплекса „Панцир“, пише offnews.bg.

Междувременно в Черно море в момента се намират три руски кораба с 24 крилати ракети на борда и два големи десантни кораба, предаде „Укринформ“, позовавайки се на южното командване на украинската армия.

Противоречиви са съобщенията за обстановката в Лисичанск, който според източници от донбаските сепаратисти е обкръжен напълно от руските сили, а според украински твърдения сраженията продължават и градът не е под обсада. Снощи е бил обстрелван град Краматорск в Донецка област, но няма жертви при атаката. Железопътни линии и електропроводи в Харков бяха повредени след атаки в района, пише БНР.

Зеленски призова за международна помощ за Украйна

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски отново призова за международна помощ за възстановяването на страната след края на войната, предаде ДПА.

Необходимо е не само да бъде възстановено всичко, което са унищожили окупаторите, но и да се положат основите на нашия живот - безопасен, модерен, удобен, достъпен“, отбеляза той в среднощното си видеообръщение. По думите му ще са нужни „огромни инвестиции, милиарди, нови технологии, по-добри практики, нови институции и разбира се реформи“. „Няма значение колко ни е трудно днес, не трябва да забравяме, че ще има утре“, допълни украинският президент.

Зеленски използва видеообръщението си, за да напомни на своите съграждани, че войната е далеч от своя край. „Нейната жестокост се засилва на някои места и това не бива да се забравя“, каза той и призова украинците да помагат на пострадалите в конфликта.

За понеделник в Лугано, Швейцария, е насрочена конференция на потенциални около 40 донора, на която правителството в Киев възнамерява за пръв път да изложи приоритетите си за възстановяването на опустошената от войната страна. „Всъщност това е най-големият икономически проект на нашето време в Европа и изключителна възможност за изява на всяка държава, на всяка компания, които ще поканим да работят в Украйна“, изтъкна  Володимир Зеленски, цитиран от украинската агенция УНИАН. Той добави, че от бойните действия е пострадала територията на десет области в страната, пише БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама