Два самолета с отзовани руски дипломати отлетяха от София

18:50, 03 юли 22 25 1700 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Два самолета на Руската федерация отлетяха от летище София, за да отведат 70 експулсирани дипломати и служители на руското посолство у нас. С тях са и техните близки, пише БНР. Част от заминаващите са с деца, други с домашни любимци.

Тагарев: Експулсирането на дипломати може да има оздравителен ефект 

Двата полета излетяха по график в 15 и 15:30 ч. Те се извършват със специално разрешение от България, тъй като редовните полети от Москва за Европа са забранени заради санкциите на ЕС срещу Русия. Самолетите ще летят до московското летище „Внуково“. Те са държавни Ил-96.

По-рано три автобуса с руски дипломати и техни близки пристигнаха на „Летище София“. Повечето от тях отказаха да коментират пред журналисти решението на българското правителство да ги експулсира.

Отхвърлихме ултиматума на Митрофанова, Москва закрива мисията си

„Сбогом, Мутрофанчета“

При слизането си от автобусите руските граждани бяха посрещнати с гневни скандирания за сбогом и с табела с надпис „Сбогом, Мутрофанчета“ от българин, който се представи като европейски представил и евроатлантик. „Аз съм един европейски представил и съм тук, за да изпратя тези дипломати. Всъщност те са шпиони под прикритието на дипломатическия си имунитет и с голяма радост ги изпращаме оттук. Не виждаме да носят тоалетни чинии, но да се надяваме, че ще си намерят по пътя някъде, каза той пред „DarikNews“.

Мъжът е категоричен, че нямаме нужда от такива дипломати. „Имаме достатъчно руски представители, които остават, така че Митрофанова може да не се жалва толкова“, добави той.

Три доклада на ДАНС са основанието за изгонването на руските дипломати

Пълномощният министър на Руската федерация у нас бе сред експулсираните

Пълномощният министър на Руската федерация у нас Филип Воскресенски също бе сред експулсираните за Москва, предаде БТА.

Пред медиите той заяви, че заминава с благодарност към България и българите, които „ни подкрепиха за времето, в което работихме. Това са хората, с които общуваме дълги години“. По думите на Воскресенски от страната ни днес заминават 70 руски граждани със семейства си или общо над 180 души.

Нито един от тези, които бяха експулсирани, не е работил срещу България, а за развиване на отношенията между двете държави. Тези действия по експулсиране са незаконни и без основание“, добави Воскресенски и посочи, че сред заминаващите са генералните консули в Русе и Варна, хора по поддръжката на посолството в София.

Той посочи, че президентът на Русия Владимир Путин ще реши дали мисията им в столицата ни ще бъде закрита.

Москва заплаши да закрие мисията си в София

Благодарение на вашето правителство ние заминаваме, заявиха пред БНР двама от руските граждани на влизане в летището.

Петков: Помолихме нотата да бъде върната, нищо не се случи

Помолихме нотата да бъде върната, нищо не се случи“. Така премиерът в оставка Кирил Петков коментира експулсирането на 70-те руски дипломати. Аз не мисля, че тази тема е темата за следващата седмица, не мисля, че ще има някакви промени, каквото и да се случи. Надявам се, че всички ще се фокусираме да имаме едно наистина работещо правителство и то да покаже продължение на това, което сме започнали“, добави още той, цитиран от БНТ.

Пред сградата на летището имаше въоръжени жандармеристи, а в салона за заминаващи други полицаи се грижеха за реда. Бяха предвидени и няколко гишета за проверка на документи и багажи за двата полета.

България гони 70 руски дипломати

Припомняме, че дотук се стигна, след като на 28 юни премиерът в оставка Кирил Петков съобщи, че България отзовава 70 руски дипломати и дипломатически служители: „Всеки, който работи за чужди интереси, ще бъде призован да се върне обратно в страната, откъдето е дошъл“, каза той и поздрави службите за добре свършената работа.

В отговор посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова заяви, че обмислят затваряне на руското посолство.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 П.П.П. 17:35, 03 юли 22

Днес си заминават 70 и ги изпраща един с плакат ,утре ще дойдат 70 000 и ще бъдат посрещнати от цял един народ с хляб и сол ! Не е никак лесно днес да си Американски вол !

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама