Пендаровски: Няма консенсус за вписването на българите в Конституцията

19:11, 03 юли 22 / Свят 25 1426 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Френското предложение е преходен компромис за една от фазите на европейската интеграция, в която са важни три елемента и затова предложението в този формат е приемливо. Това заяви президентът Стево Пендаровски пред журналисти след заседанието на Съвета за сигурност. На него бе разгледано предложението на френското председателство на ЕС за започване на преговори за присъединяване на РСМ към блока. То вече бе прието от българска страна, след като Народното събрание гласува решение да даде „зелена светлина“ за преговори на РСМ при няколко условия.

Македонското ВМРО: Ще чакаме в ЕС да дойдат хора, които да ни разбират

На срещата при Пендаровски присъстваха министър-председателят Димитър Ковачевски и вицепремиерът Боян Маричич. По късно днес се очаква и среща на премиера Ковачевски с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. 

След като получи предложението на френското президентство, министър-председателят Ковачевски проведе консултативни срещи с лидерите на правителствената коалиция, с дипломатическия корпус, гражданския сектор, с представители на експертната общественост и медиите. Премиерът Ковачевски обяви, че всяко решение по предложението ще бъде взето чрез диалог и консултации в интерес на бъдещето на всички граждани на Македония.

Османи: Македонският език ще стане официален в ЕС

Така ние вдигаме продължилата повече от две години българска блокада и позволяваме формално започване на преговорите. Оставаме на европейския път, който е дълъг, и до този момент не сме загубили нищо и сега е моментът да отворим стратегическия диалог тук, каза държавният глава, цитиран от местните медии. Пендаровски смята, че с приемането на френско предложение ще се вземе решение само за започване на преговори с ЕС. Решението да се приеме френско предложение нямало да бъде нито исторически триумф, нито исторически неуспех или провал. Според Пендаровски цялата ситуация се характеризира с изключително високо политическо напрежение в страната, но не смята, че това е съдбовна дилема за нацията и държавата. „Това предложение по никакъв начин не накърнява македонската идентичност, защото има ясна формулировка за македонския език“, отбеляза той.

Пендаровски подчерта, че очаква, след като предложението влезе в правителството, да бъдат направени заключения на правителството. По думите му, ако има допълнителни опити от страна на България или друга страна да се споменава отново македонската идентичност, история или език, в същия момент трябва да се оттеглят от тези преговори. Той подчерта, че засега няма консенсус за вписването на българите в Конституцията.

Според Скопие има ново френско предложение, посланикът недоумява

Македонският президент изрази увереност, че в разговорите си с висши европейски и световни представители не е останал с впечатлението, че искат да унищожат македонския народ и държава. Пендаровски посочи, че при френското предложение историята не е изискване и има само едно изречение както в предложението, така и в протоколите. Има предложение историците да се срещат по-често. Убеден съм, че не бихме могли да постигнем повече от позицията на кандидат за членство“, каза държавният глава, цитиран от „Мediapool“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама