Преговорите за кабинет: Не са обсъждани министерски имена и партийни квоти

16:44, 04 юли 22 / Политика 25 1456 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

 

На преговорите за ново правителство с мандат на „Продължаваме промяната“ не са били обсъждани министерски кандидатури, а само управленска програма. Това стана ясно по време на разговорите на потенциалните коалиционни партньори – ПП, БСП, „Демократична България“ и независими депутати които се събраха за изготвянето на управленска програма на кабинет начело с настоящия министър на финансите в оставка Асен Василев.

Очакванията са управленският документ да бъде готов до края на утрешния ден, за да може да продължи търсенето на подкрепа за правителството.

„В момента това, по което работим, е програмата на нов кабинет“, коментира пред журналисти началникът на кабинета на премиера Кирил Петков в оставка Лена Бориславова на излизане от сградата на Народното събрание. „Днес това, което обсъдихме, е да имаме много ясно разписани законите по Плана за възстановяване и устойчивост, както и съдебната реформа като ключов приоритет особено в посока антикорупция. Това, което очакваме с нетърпение, е да бъде стартирано общественото обсъждане на новия законопроект за изменение на Закона за съдебната власт, където ще се предвиди механизмът за разследване на главния прокурор“, заяви Бориславова, цитирана от БТА. Тя добави, че в момента се работи усилено по финалните детайли в Министерството на правосъдието. 

В отговор на въпрос началничката на премиерския кабинет каза, че не са обсъждали квоти на политическите сили в новото правителство. Попитана кога ще говорят за имена на министри, тя отговори: „Нека видим програмата и тогава“.

Същото потвърди след преговорите и председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски - че не е обсъждано квотното деление на министерства между партиите, както направиха при първия кабинет на ПП, нито пък министерски кандидатури.

„Преди да говорим за министерства, първо трябва да се обединим около приоритетите и програмата, след това трябва да сме сигурни, че имаме подкрепата на необходимите поне 121 депутати, аз твърдя, че те трябва да са доста повече и след това вече да се говори за министерства“, уточни Свиленски, предаде dir.bg.

БСП са представили своите приоритети в сферите образование, социална политика, здравеопазване, икономика и енергетика, обяви Георги Свиленски.

Той коментира още, че и кандидатът за премиер Асен Василев няма да очаква „инцидентно“ подкрепата за правителството в пленарна зала, а ще иска тя да бъде предварително заявена. „Ако такава няма, ще се отиде към връчване на третия мандат“, който със сигурност ще ни заведе на избори, коментира Свиленски. Според него е необходимо гарантирано мнозинство, което да приема след това предложените законопроекти. Третият мандат не е реалистичен, смята още социалистът.

От името на независимите от ИТН министърът на спорта в оставка Радостин Василев също коментира, че не са обсъждали никакви разпределения на министерства. „Единственото, което в момента говорихме, бяха шест или седем законодателни приоритета, които Народното събрание трябва да свърши през следващите шест месеца, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, свързани с Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ)“, потвърди Василев.

„Нито сме коментирали в момента някакво предложение за министерства, нито шестимата независими народни представители са питани дали имат претенции за някакви министерства“, каза той.

Попитан за натиска върху депутатите от ИТН от страна на ПП, за който съобщи Слави Трифонов, отцепникът от партията му каза: „Аз не им звъня, не ги търся и не мога да го коментирам“.

„Нека първо уточним политиките и сроковете, след което ще разпределяме постовете“, заяви и министърът на иновациите в оставка Даниел Лорер. Той подчерта, че държат на подкрепа от повече от 121 народни представители.

Министърът на електронното управление Божидар Божанов също коментира, че засега не е обсъждано оставането му на поста, а само програмата на правителството в следващите месеци, а колежката му от квотата на ДБ, правосъдната министърка в оставка Надежда Йорданова, изрази очакване партиите да надскочат егото си в преговорите. 

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама