„Възраждане“ поиска затвор за управляващите заради търсенето на техни депутати

15:40, 05 юли 22 / Политика 25 1790 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

С трима представители на Възраждане са се свързвали управляващите през вчерашния ден, като са им предлагали различни стимули. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов по време на брифинг. По-рано за същото съобщи и депутатът от „Възраждане“ Цончо Ганев в ефира на Nova News. По думите му на депутатите от тяхната партия им е обещавано, че „Продължаваме промяната“ щели да намерят начин да се компенсират, ако подкрепят новото правителство.

И Костадинов, и Ганев, обаче, отказаха да посочат кои са търсените за подкрепа депутати. Костадинов отказа да посочи и кой точно се е свързвал с депутатите му, защото нямало значение. Ганев пък само спомена, че Кирил Петков е замесен в единия случай.

Очаква се готова програма на кабинета „Василев“

Председателят на „Възраждане“ използва пресконференцията, за да повтори тезите си, че партията му няма да окаже каквато и да било подкрепа на сегашното управление. Сегашният парламент е стигнал дъното, превърнал се е в организирана престъпна група. Тези хора прекрачиха всякакви граници, трябва да изгният в затворите, изтъкна Костадин Костадинов.

Подкрепа за подкрепа

Единственото поименно обвинение, което Костадинов отправи, беше към премиера в оставка Кирил Петков за това, че в телефонен разговор му е предлагал „Продължаваме промяната“ да подкрепи следователя Бойко Атанасов да стане зам.-председател на антикорупционната комисия (той е предложен от „Възраждане“ за председател - бел. авт.) в замяна на подкрепа от „Възраждане“ за Бойко Рашков за неин председател.

Костадинов подчерта, че е отказал предложението, макар и Рашков да бил единственият министър, който заслужава високата оценка на „Възраждане“. Причината му е, че се съмнява, че като председател на антикорупционната комисия Рашков може да разследва тези, които са го издигнали.

Костадинов отрече издигнатият от тях Бойко Атанасов „да е наш човек“. Бил го виждал веднъж, когато говорили да бъде предложен от „Възраждане“ за председател на антикорупционната комисия и го бил помолил да бъде „три пъти по-взискателен“ към представители на партията, ако заеме позицията.

Реформата в антикорупционната комисия беше основен приоритет на „Продължаваме промяната“ в предизборната кампания и в управлението и обявиха, че партията на Слави Трифонов е пречила промените там да бъдат направени досега. Реформата е заложена и в целите на първата политическа сила при нов кабинет с премиер Асен Василев.

Условията на „Възраждане“

Лидерът на „Възраждане“ обаче все пак посочи няколко условия, при които биха подкрепили предложението за нов кабинет в рамките на този парламент. Сред тях са: изтегляне на плана за въвеждане на еврото от началото на следващата година; прекратяване на договора за предоставяне на безплатни бази на САЩ в България; насрочване на референдум за членство в НАТО; предоговаряне на членството на България в Европейския съюз; отказ от санкциите срещу Русия и възстановяване на дипломатическите отношения; анулиране на решението за вдигането на ветото над Северна Македония.

Елена Ганчева вече била затворена страница

Костадинов посочи, че депутатът Цвета Галунова, за която имаше слухове, че може да се разграничи от „Възраждане“, „е наша съмишленичка и си остава такава“. А за напусналата парламентарна група Елена Гунчева посочи, че е „затворена страница“, защото с обяснение за усложнено здравословно състояние не беше на гласуванията за вдигане на ветото срещу Северна Македония за началото на европреговорите и за свалянето на правителството. По-рано пред БНТ Гунчева каза, че е на 99% убедена, че ще гласува против кабинета на „Продължаваме промяната“.

„Възраждане“ се надява на подкрепа от ПП, ДБ и БСП срещу сегашното управление

Костадин Костадинов стигна и по-далеч, като каза, че той се надява на подкрепа за себе си от депутати на „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“, за да се противопоставят на сегашното управление, „ако имат човешко достойнство и загриженост за българския интерес“, предаде „Дневник“.  

Той отново отбеляза, че формацията му в следващ парламент ще е първа политическа сила (макар че утвърдените социологически агенции не показват това), с между 90 и 120 депутати.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 20:03, 05 юли 22

Всички от възраждане ще бъдат в затвора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама