Айфеловата кула ръждясва, възможно е да се срути

18:35, 05 юли 22 / Култура 25 1781 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Айфеловата кула ръждясва и трябва да бъде ремонтирана основно, но вместо това само я освежават с боя за 60 милиона евро преди Олимпийските игри през 2024 г. в Париж, съобщи „Ройтерс“, цитиран от БТА. В класифицирани документи, цитирани от изданието „Мариан“, дори се посочва, че ако не бъде ремонтирана спешно, може да се срути.

Поглед назад: Открита е гранд дамата на Париж

Те сочат, че Айфеловата кула е в окаяно състояние. На някои места ръждата тотално е разяла метала, пише вестникът, цитиран от БГНЕС. Причината е, че желязото, от което е направен паметникът, влиза в контакт с вода и кислород на тези места, където боята пада с възрастта.

Кулата от ковано желязо, построена от Густав Айфел в края на 19-и век, е сред най-посещаваните забележителности в света. Ако Густаф Айфел можеше да посети мястото, щеше да получи инфаркт“, казва неназован мениджър пред „Мариан“.

Пребоядисването на кулата с височина 324 м, ще се осъществи за 20-и път в историята ѝ. Трябваше да бъде свалена боята и да бъдат нанесени два нови слоя върху 30% от нея, но работата беше забавена заради пандемията от ковид и наличието на олово в старото покритие. Затова ще бъдат пребоядисани само 5% от Айфеловата кула. 

Дружеството, което стопанисва Айфеловата кула - SETE , се въздържа да я затвори задълго, за да не бъдат загубени приходи от посещенията на туристи.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама