НАТО подписа протоколите за приемане на Швеция и Финландия

13:57, 05 юли 22 / Свят 25 1395 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

30-те страни членки на НАТО подписаха протоколите за приемане на Швеция и Финландия. Това стана ясно от съобщение на страницата на Алианса. Предстои парламентите на съюзниците от НАТО да ратифицират договорите за присъединяване на двете страни.

НАТО покани официално Финландия и Швеция да станат членове

Новината идва след историческа среща на лидерите на алианса в Мадрид през миналата седмица. Тогава Турция съобщи, че вдига ветото срещу присъединяването на двете скандинавски страни

Подписването стана в присъствието на външния министър на Финландия Пека Хаависто и шведският външен министър Ан Линде. „Това наистина е исторически момент. За Финландия, за Швеция, за НАТО и за нашата споделена сигурност“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Генералният секретар добави, че вратата на НАТО остава отворена за европейските демокрации, които са готови и желаят да допринесат за сигурността: „С 32 нации около масата ние ще бъдем още по-силни и нашите хора ще бъдат в още по-голяма безопасност, докато се изправяме пред най-голямата криза на сигурността от десетилетия“.

Путин: Членството на Финландия в НАТО ще бъде „грешка“

С подписването на протоколите за присъединяване се поставя началото на процеса на ратификация. По-рано, по време на срещата на върха в Мардид турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че страната му все още може да блокира процеса, ако Финландия и Швеция не изпълнят изцяло нейните искания. Те включват екстрадиране на заподозрени в тероризъм хора, свързани с обявени извън закона кюрдски групировки или мрежата на живеещия в изгнание духовник Фетхуллах Гюлен, който е обвиняван от властите за неуспешния опит за преврат в Турция през 2016 година.

„Пансион за терористи“: Турция против членството на Финландция и Швеция в НАТО

Решението на двете скандинавски страни, които от десетилетия запазват позиция на неутралитет спрямо членството си във военни съюзи, беше продиктувано от инвазията на Русия в Украйна, пише „Свободна Европа“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама