Съдът отмени забраната за безплатно инвитро за жени, навършили 43 г.

19:44, 05 юли 22 / Общество 25 1027 Шрифт:
Ирина Иванова

Върховният административен съд отмени разпоредбите от правилника на Центъра за асистирана репродукция, според които на навършилите 43 г. жени не се полага безплатно инвитро.

Става дума за отмяната на чл. 27, ал. 1, т. 3 и ал. 2 от правилника, издаден от министъра на здравеопазването. Първата от тях е, че независимо от медицинските индикации, които се съобразяват при решението за финансиране на инвитро, не се отпускат пари за процедура на жени, навършили 43 г. към датата на подаване на заявлението за нея. Втората разпоредба пък „отрязва“ възможността държавата да поеме втория, третия или четвъртия опит на тези жени, съобщава Lex.bg.

Разпоредбите са били оспорени от лекарка, на която е отказано инвитро, тъй като е навършила възрастта. Адвокатите ѝ Михаил Екимджиев и Катина Бончева сочат, първо, че Законът за здравето не поставя изискване за възраст за асистираната репродукция и с правилника на практика е дописан законът. Освен това възрастовото ограничение е дискриминационно.

Върховната административна прокуратура е подкрепила искането за отмяната на ограничението за възраст.

ВАС установява, че през 2011 г., когато е прието възрастовото ограничение, не е спазена процедурата по Закона за нормативните актове, тъй като то е въведено без мотиви. Освен това е нарушен и чл. 77 от АПК, тъй като проектът не е обсъден заедно с представените становища, предложения и възражения. От решението става ясно, че представителят на здравния министър е посочил причината да се въведе ограничението – прилага се хормонална стимулация, която при жени в напреднала репродуктивна възраст може да доведе до нежелани реакции и противопоказания, а освен това с напредването на възрастта нараства и опасността от раждане на дете с аномалии.

Решението на върховните магистрати не е окончателно и може да се обжалва.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама