Хартиеният дневник остава в историята 

11:32, 06 юли 22 25 1200 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Всички училища в страната трябва да водят дневниците си само в електронен вид от учебната 2022/2023 г. Това важи също за детските градини, Центровете за подкрепа на личностното развитие и др. образователни институции. Изискването за смяна на хартията с дигитален документ е прието още през 2016 г. Досега то беше прилагано частично и директорите можеха да избират дали да поддържат електронна или хартиена документация, или двете едновременно. 

Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование вече е напълно готова и образователните институции имат всички необходими условия да въведат електронния дневник. Услугата е безплатна и ще спести средства за отпечатване на хартиени дневници. За учебната 2021/2022 г. за това са похарчени около 200 000 лв., въпреки че заявките за хартиените документи са намалели повече от два пъти спрямо учебната 2020/2021 г. 

Родители посочиха основните проблеми в училище

Остава възможността за избор на училищата дали да използват софтуерни продукти на външни доставчици срещу заплащане, или безплатните електронни дневници в НЕИСПУО. Всички електронни дневници, независимо дали са водени в НЕИСПУО или в друга система, ще се съхраняват във формат pdf в модул „Документи за дейността на институцията“ в НЕИСПУО за срок от пет години.  Те ще бъдат  разпечатвани само при необходимост. 

От учебната 2022/2023 г. с въвеждането на електронни досиета на учениците отпада и воденето на хартиени лични картони. От септември т.г. хартиени могат да останат ученическата книжка и личната карта. По решение на училищните ръководства бележникът също може да бъде само електронен, съобщиха от МОН.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Joshuanok 07:15, 01 авг 22

Работа дома, легко!

Необходимо иметь телефон, и выход в интеренет

У вас должны быть акакунты, социальных сетей Инстаграм, вконтакте, telegram

Оплата в первый час работы на карту.

Если вы готовы начать прямо сейчас, переходите по ссылке, и нажимайте, Начать

2 Joshuanok 03:13, 06 авг 22

Работа дома, легко!

Необходимо иметь телефон, и выход в интеренет

У вас должны быть акакунты, социальных сетей Инстаграм, вконтакте, telegram

Оплата в первый час работы на карту.

Если вы готовы начать прямо сейчас, переходите по ссылке, и нажимайте, Начать

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама