Престъпление без наказание

13:45, 06 юли 22 25 1593 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Пореден летен ден, поредна тежка катастрофа. Дотолкова сме свикнали с новините за пътни инциденти, че вече не ни правят впечатление. „Войната по пътищата“ бавно, но неуморно прибира своите жертви. И понеже в тази война няма героични сражения, някак гледаме с апатия към случващото се. Стига заради някоя катастрофа да не се окажем в някоя тапа на магистралата на път или на прибиране от морето. Тогава леко се изнервяме, псуваме и късмета си, и пътищата, и държавата, и управниците.

От време на време обаче се случват толкова жестоки и нелепи инциденти, които успяват да ни разтърсят и извадят от унеса. Две млади момичета днес загубиха живота си, защото бяха на грешния тротоар в грешния момент. Оказва се, че дори на тротоара не е безопасно, защото не знаеш в кой момент някой шофьор, вживял се във филма „Бързи и яростни“ няма да те връхлети.

Две жени загинаха на място при тежък инцидент в София

В случая шофьорът е „яко във филма“. Нито на два пъти отнетата му шофьорска книжка, нито над 50-те нарушения могат да му попречат да се изявява на пътя и то с висока скорост. И защо да се притеснява – до момента винаги е успявал да избяга от „дългата ръка на закона“. За всеки случай бившият футболист обаче се движел с фалшиви номера, а в колата си имал синя лампа и полицейска стоп палка.

Въпросът е как и защо бившият футболист свободно прелита по улиците, след като полицията на два пъти отнема книжката му – веднъж заради алкохол, а втория път заради наркотици. Защо държавата гледа безучастно как подобни дерибеи убиват обикновени хора? Защо две момичета трябваше да изгубят живота си, а семействата им да бъдат почернени преди да се предприемат каквито и да е действия. Сега органите на реда го издирват под дърво и камък, чак сега… И дори след като го намериха каква е гаранцията, че ще получи справедлива присъда?

Къде са законите, институциите, правилата, глобите, наказанията? Ще ви кажа къде – те имат значение в цивилизованите държави, а не в банановите републики.

Тук витае всеобщо усещане за безнаказаност. Правилата са врата в полето, през която минават само най-големите балъци. За всички останали проблемите се решават с връзки или рушветчета тук и там. Затова тук необезпокоявано върлуват герои като прокурорския син, тормозел цял Перник, шефски син, който след коктейл от наркотици уби посред бял ден журналист на пътя и този последния – бивш футболист с по-богата криминална, отколкото спортна кариера.

Кметът на Перник готов на протест заради улични побоища

Вина за всичко това обаче има цялото ни общество, което хем реве за справедливост, хем все се опитва да прецака системата. Зад граница спазваме правилата, а тук всячески се опитваме да ги заобиколим. Присветване с фарове, предупреждение за камери и патрулки, черпене с кафе и разтягане на локуми, ако все пак ни хванат в нарушение. Защото знаем, че тук нито законът е суров, нито санкцията неотменима. И така всеки път, когато се качим на пътя.

Живеем си всеки в неговия си балон, с апатия към случващото се, без да ни интересува работата и отчетността на институциите. Докато един ден не се окажем в грешния момент на погрешното място…

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама