Връщането на хартиените бюлетини отново не стигна до гласуване

14:33, 06 юли 22 / Политика 25 1363 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

С гласовете на „Продължаваме промяната, „Има такъв народ, „Демократична България, „Възраждане, петима от нечленуващите в парламентарни групи депутати и двама от БСП парламентът отхвърли предложенията за удължаване на работния си ден. Така обсъждането и гласуването за връщането на хартиените бюлетини (предложено от ГЕРБ и БСП) се отлага най-рано за следващата седмица, при това, ако председателят на Народното събрание - Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната“ - реши да го включи в програмата за седмицата.

ГЕРБ готви офанзива срещу машинния вот

Обичайно пленарният ден продължава до 14.00 часа, след което депутатите участват в комисии. Днес от началото на заседанието депутатите първо над час спориха какви точки да включва програмата им за тази седмица и след това продължиха повече от два часа с четене на доклади за работата на омбудсмана през 2020 г. и 2021 г.

Предложения за удължаване на времето, така че да бъдат гласувани и промените в изборния кодекс с връщането на хартиените бюлетини, направиха от ГЕРБ и БСП. И двете бяха отхвърлени съответно със 119 гласа „против“, „въздържал се“ срещу 112 „за“ и 119 гласа „против“, „въздържал се“ срещу 111 „за“, предаде „Дневник“.

Депутат от БСП блокира връщането на хартиената бюлетина

Данните за поименното гласуване се изготвят след края на пленарния ден, но най-вероятно двамата от БСП, които са против връщането на хартиените бюлетини, са Крум Зарков и Благовест Кирилов. Миналата седмица гласът на Зарков попречи на връщането в дневния ред на проекта на социалистическата партия за хартиените бюлетини. Тогава Благовест Кирилов пък написа във  Facebook, че умишлено не се е включил в гласуването, защото доскоро тъкмо БСП беше защитник на машинното гласуване.

Социалистическата партия смени коренно позицията си след като в началото на годината на конгрес на БСП председателят Корнелия Нинова се обяви за връщане на хартиените бюлетини, защото машините затруднявали възрастните.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама