Новото мнозинство бойкотира реформата в КПКОНПИ

16:15, 06 юли 22 / Политика 25 1500 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и Възражданепровалиха кворума на днешното заседание на комисията по правни и конституционни въпроси, а с това бойкотираха и дългоочакваната реформа в КПКОНПИ.

Тримата членове на комисията - Ива Митева, Андрей Михайлов и Златомира Мострова, се появиха пред медиите пред залата в Народното събрание, само за да кажат, че няма да влязат на заседанието. Според предишния председател на парламента Ива Митева законопроектът за КПКОНПИ трябва да мине през обществено обсъждане. По думите ѝ той е преписан от стар закон и не решава никакви сегашни проблеми. 

Бойко Рашков: Постът в КПКОНПИ е предизвикателство

След като стана ясно, че кворум няма да бъде събран, Явор Божанков от БСП заяви, че ГЕРБ, ДПС и Възражданевинаги са били против реформите в прокуратурата и КПКОНПИ. По думите му обаче доскорошните коалиционни партньори, саботирайки законопроекта, предават избирателите си.

„Маските паднаха. Вече личи кой е против антикорупционното законодателство и кой застава зад него, добави председателят на комисията Милен Матеев от ПП.

Доц. Атанас Славов от ДБ пък отговори на критиката на ИТН, че внасянето на законопроекта се е забавило. По думите му това се е случило заради исканите от ИТН промени. Според него неприемането на законопроекта за КПКОНПИ е показателно за това дали има или няма смисъл този парламент да продължи да функционира.

Дончева: Пращат Рашков в КПКОНПИ, за да сложат за шеф на МВР Гюров

Малко преди 15 часа, след като заседанието беше провалено, в залата се появи Петър Петров от „Възраждане“. Неговото присъствие обаче не би спасило заседанието, пише offnews.bg.

КПКОНПИ - първа жертва на разкола в коалицията

След разкола в коалицията от „Продължаваме промяната“ обявиха, че една от причините за излизането на „Има такъв народ“ от властта е желанието Бойко Рашков да оглави комисията. Според Кирил Петков именно хората на Слави Трифонов са блокирали и реформата в КПКОНПИ. Отцепилият се от ИТН спортен министър Радостин Василев също потвърди, че именно съпартийците му бойкотират законопроекта за КПКОНПИ.

Непосредствено след като Слави Трифонов „сложи край на агонията“, от ПП внесоха законопроекта и предложиха Рашков. Новото мнозинство опита да блокира и този процес, като бойкотира кворума на няколко пленарни заседания, на които трябваше да бъде даден старт на реформата в антикорупционната комисия.

ДБ и БСП не са сред вносителите

Законопроектът, иначе консенсусен за трите останали в досегашното управление формации, скара ПП, БСП и ДБ. Причината - левицата и десните се обидиха, че не са сред вносителите. Председателят на правната комисия Милен Матеев (ПП) отговори на това недоволство с извинение и благодари на колегите си от „Демократична България“ и БСП за съвместната им работата по законопроекта. Той добави, че вносители са само ПП, защото е трябвало да реагират и максимално бързо да внесат промените.

Припомняме, че Сотир Цацаров подаде оставка като председател на комисията, но и досега мястото му се заема от заместника му Антон Славчев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:54, 06 юли 22

Ива фъфлещата е по- проста от ПКП, разбирай Кърджали. Много яко е свързана с библиотекарско- масонският кръг на Мултигруп.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама